Beszámoló címe

Balatonszemes 2. hét
2021.07.11 – 07.18

Szép emléket őriztünk az elmúlt évi Balatonszemesi nyaralásról. Jó volt látni, hogy nagyrészt azok voltak az idei második heti turnus résztvevői, akikkel tavaly is együtt voltunk, de szép számmal voltak olyanok is, akiket kevéssé vagy alig ismertünk.

A találkozó megnyitója hétfőn délután volt. Burián Icka elnökhelyettes asszony köszöntötte a találkozó résztvevőit. Ismertette a találkozó programjait, amelyben helyet kaptak a gyermek-, a kulturális-, és a közös étkezések programjai. Elmondta, hogy ezek a napi programok a sarki hirdetőtáblán mindig láthatók lesznek. Ez után közös étkezésre hívta meg a tagságot, amely vajas kenyér volt saját készítésű ajvár krémmel. Ez újdonság volt, és nagy sikert aratott! Mint ahogy Virág Józsiék gyönyörű érett cseresznyéje is, amit két nagy tálcára felhalmozva raktak ki az asztalra.

A megnyitóra gyülekezéskor minden pár húzott egy-egy sorszámot. Az étkezés után Icka kérte, hogy a kihúzott számok sorrendjében minden pár mutatkozzon be, majd vegye át a sorszámhoz tartozó ajándéktárgyat, amelyet rabolni is lehet, de csak a sorszám szerint következőnek. Jót nevettünk egy kis lila neszesszer tulajdonosváltásainak. Minden bemutatkozás után Sörös Laci gitárkísérettel énekelt egy számot, amit ha tudtunk, vele énekeltünk. Nagyon kellemes, hosszúra nyúlt este volt. Élvezték a bemutatkozást a régi és az újabb klubtagjaink is.

Kedden délelőtt indult a gyerekprogram. A kijelölt helyre időre megérkezett minden játszani kívánó gyerek. Először megkapták a nyakba akasztható zsetongyűjtő zsákocskákat, majd kezdődött a küzdelem. Izgult mindenki. A gyerekek a felnőttek harsány bíztatása mellett igyekeztek eredményesek lenni. Mindig két pár versenyzett. A győztes a másik csapat győztesével versenyzett. Végül kialakult a sorrend. A zsetonokat az elért eredmények alapján Jutka nénitől lehetett átvenni. A következő játékok voltak:
1. Minden gyerek kapott a kezébe 1-1 üres tányért. Előtte az asztalon volt egy tálca, amelyre ki volt borítva egy csomag vattacukor. A gyerek szeme be volt kötve, tehát nem látott. Kezébe kapott 1 kanalat, azzal kellett a tálcáról a tányérba kanalazni a vattacukrot. Nyert, akinek hamarabb lett a tányérjában 5 db cukor.
2. Egy vödörben szivacsok voltak. A játékosnak vízzel meg kellett telíteni a szivacsot, futva megkerülni az asztalt, majd az elöl lévő pohárba tölteni a vizet. Nyert az, akinek a pohara előbb megtelt vízzel.
3. Vizipisztolyba szivattyúzni kellett a vizet. A vízsugárral a hálóba kellett terelni a labdát.
A vízipisztolyt többször kellett tölteni. Nyert az, akinek hamarabb hálóba volt a labdája.
4. Párosával szembe álltak a versenyzők. Minden pár kapott egy vízzel töltött lufit, amit egymásnak kellett dobni úgy, hogy a másik elkapja. Ha leesett, vagy kidurrant a lufi, a páros kiesett.

Kedden délután sétahajózásra indultunk Balatonlellére. A hajóállomásra kis vonat szállította nagy létszámú csapatunkat. Beszállás után Icka elővarázsolta a „welcome drink” -et apró színes cukorka formában. Az idő most is remek volt, élveztük, ahogy suhant az 1927-ben. készült Tünde nevű hajó a vízen. Öt km-re távolodtunk a parttól a Balaton közepe felé, közelítve az északi partot. Pontosan egy órás volt a hajóút. Beszélgettünk, fotóztunk, jól éreztük magunkat. Hazafelé a kempingbe ezúttal is a Rádpusztai kis vonat szállította társaságunkat.

Szerdán, gáláns klubunk ajándéka volt a közös ebéd, amelynek előkészítését és lebonyolítását, Burián Gábor barátunk nagy szakértelemmel irányította. Szlovák étel, kapustnica készült a bográcsban. Hogy ebben mi-minden volt? Itt nem is vállalkozhatok a teljes körű felsorolásra, de biztos, hogy volt benne: káposzta, disznóhús, kolbász, gomba, áfonyalekvár. Felséges, remek ízű ételt produkált ismételten Gábor. Ettünk, ettünk, jóllaktunk, majd ott maradtunk az asztal mellett, amíg készülődni kezdtünk a délutáni vizes gyerekjátékokra.

Ismét nagy csapat gyűlt össze a vizes játékok játékosaiból, nézőiből, szurkolóiból a vízben és a part mentén. Most is mint mindig, Icka irányította a játékokat a következők szerint:
1. Lufit kellett fújni pohárba és a lufit szájba tartva befutni a célba. Nyert az előbb beérkező.
2. 2 csapat alakult. Egyik a kisebbek, másik a nagyobbak csapata. Az oszlopba állított gyerekek közül az 1. poharat, a többi tányért kapott. Az 1. gyerek vízbe merítette a poharat, majd a feje fölött a mögötte lévő tányérjába öntötte. A 2. gyerek a 3. tányérjába öntötte ami benne volt, és így tovább. Az a csapat nyert, amelyiknek először lett tele az utolsó játékos tányérja vízzel.
3. Maradt a két csapat. Kaptak 1-1 labdát. A labdát a vízen lökdösve meg kellett kerülni a kaput, majd átadni a labdát a csapat 2. tagjának. Következett a 3. és a további gyerekek. Az a csapat nyert, amelyik előbb végzett.
4. Az előbbihez hasonló volt a játék, de most a labdát a fej felett tartva kellett futni a kaput megkerülve, majd visszatérve átadni a következőnek.
5. Felnőttekkel közös játék következett. A felnőtt felült a supra, amely egy felfújható szörfdeszka. A gyerek is feltornázta magát a supra, majd 5 percig állva kellett maradnia rajta. Ez nagyon mulatságos játék volt! Ha a gyerek lepottyant, kiesett.

A játékok végeztével a gyerekek nagy örömmel birtokba vették a supot, egyszerre ráálltak, majd vízbe borultak. Készültek a fotók, nagy volt a vidámság. Amikor kijöttek a vízből átvették zsetonjaikat. Volt még egy öröm, ugyanis az egyik anyuka, Tomosiné Erzsike palacsintával lepte meg a parton a gyerekeket.

Este a vízparton Sörös Laci koncertre gyűltünk össze. Laci fáradhatatlan volt! Több mint két órán keresztül énekelt és gitározott, remek hangulatot teremtve. Icka közben hozott egy nagy tál pattogatott kukoricát és azt körbe kínálta, amikor besötétedett apró mécseseket gyújtott középen. Tavaly is volt ilyen esténk! De szép emlék!

Csütörtökön délelőtt ismét gyerekprogram volt. Kincskeresés volt a címe. Komoly feladat volt a gyerekeknek a kincs helyét is megtalálni, amelyet 2 színes lufi jelzett valahol a kemping területén. Kóboroltak, nézelődtek, végül mindegyikre ráleltek és végrehajtották az ott kapott feladatot a következők szerint:
1. Pingpong labda gurítás a lejtős asztalon egy kis oldalszéllel. Egyik labda guruljon a pohárba, a másik meg egy tányérba.
2. Be kellett nyúlni egy zsákba, és kitalálni mi az amit megfogott, majd kiemelni.
3. Mocsárjárás. Volt két papírlap. Egyiken állt a gyerek, a másikat maga elé tette és ráállt, majd a hátsót tette előre. Ezt ismételte a versenyző. Számított, hogy mennyi idő alatt ér el a célba.
4. Puzzle, kirakós játék. Külön a nagyoknak és a kicsiknek.
5. Tésztafűzés pálcikára.
Az egyes feladatok teljesítése után a gyerekek azonnal megkapták zsetonjaikat.

Csütörtökön délután kis vonattal mentünk Rádpusztára lovasbemutatóra. A kis vonat a kemping bejáratától indult. Megérkezve Rádpusztára, lenyűgöző látvány fogadott. Csodás nádtetős épületek, embernagyságú faragványok voltak az út mellett. Az épületben faragott bútorokkal berendezett helységeken keresztül bevezettek a Magyar Borok Pincéjébe, ahol megkínáltak mindenkit 1 dl Irsai Olivér borral. Itt a pincében külön tárlókban láttuk a 22 magyar borvidék mellett a legjobb hazai eredet védett pálinkákat és magyar pezsgőket. Lett volna lehetőség további borokat kóstolni vagy venni, esetleg ott vacsorázni, de mi csak a lovas bemutatót szerettük volna megnézni. Elsétáltunk a lovas-bemutató helyszínére. Szerencsére volt ott árnyékos rész is, nem kellett a tűző napon várakozni. Akadt valami technikai hiba ami miatt a bemutató csak jelentős késéssel kezdődött el. Köszönet Ickának, hogy ügyesen rendezte ezt a kellemetlen malőrt úgy, hogy hazafelé a kis vonatnál mindenkit megkínáltak 1-1 pohár borral.

A péntek nagy eseménye a gyerekjátékok eredményhirdetése, a zsetonok beváltása volt. Amikor Icka kirakta a nagy asztalra a gondosan becsomagolt nyereményeket, a gyerekek óriási
érdeklődéssel kezdték azt tanulmányozni. Ki, melyiket szeretné elnyerni, miért lenne érdemes küzdeni, licitálni? Végre elkezdődött a végső küzdelem. Icka ismertette a licitálás szabályait. Többen – akik már tavaly is itt voltak – nagyon magabiztosak voltak, de a többiek is hamar belejöttek. Végül minden ajándék elkelt. Öröm volt látni a boldog arcokat. Erre az alkalomra készítettem kempinges tortát, aminek nagy sikere volt, ugyanis pillanatok alatt elfogyott. Jövünk jövőre is, hangzottak az ígéretek.

Péntek délután az utolsó nagy közös megmozdulás a lecsókészítés volt. Köszönet ezúttal is Csongrádi Laci barátunknak, aki ellátta csapatunkat csodálatos friss zöldpaprikával. A lecsó többi hozzávalóját a klubunk fizette. Az összeszokott pucoló, vágó, daraboló csapat ezúttal is remekelt és Gábor szigorú irányítása mellett elvégezte az előkészítő munkát. Az elkészült lecsó nagyon finom lett. Éhes nem maradt senki, mert bőven lehetett repetálni is. Ahogy az már lenni szokott, teli hassal a beszélgetés, viccelődés is nagyon jól esik, ezért még sokáig ott maradtunk az asztalnál, és együtt múlattuk az időt.

Szombaton nem volt közös program. Fürödtünk lustálkodtunk, olvastunk, mindenki kedve szerint. Néhányan már kezdték összepakolni, elrakni a nagyobb darabokat, hiszen vasárnap már letelik a nyaralás hete. Szerencsések voltunk, hogy egész héten, zavartalan csodás napsütéses idő volt, néha talán túl meleg is. Szombat estére egyszer csak hatalmas zápor kerekedett. Hömpölygött a víz a kemping útjain, de szerencsére a Balaton vizét jelentősen nem hűtötte le. Még vasárnap is tudtunk fürdeni.

Most, a beszámoló végén, szeretném minden résztvevő klubtársunk nevében megköszönni Ickának, elnökhelyettes asszonynak és természetesen kedves párjának Gábornak is, a fáradhatatlan, lelkes, odaadó munkájukat, amivel számunkra felejthetetlenné, kellemessé tették ezt a balatoni nyaralást.

Találkozunk legközelebb Pusztaszentlászlón.

Katona Júlia

 

 

 

 

MHKK

Elnök:
Erdei János
Tel: +3630/9434770
E-mail: gazmester49@gmail.com
Elnökhelyettesek:
Burian Helena
Tel: +36/20/4687001
E-mail: hhelen@atlas.sk

Sívóné Cseh Katalin
Tel: +36 /70/ 222-3221
       +36/30/ 395-5365
E-mail:pcsehkati@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felügyelőbizottság

Elnöke:
Mozsolits Sándor
Tagok:
Szabó Csaba
Tamás András

 

 

 

 

 

 

Elérhetőségek

Postacím:
MHKK 4024 Debrecen Wesselényi u 43 fszt. 1
Székhely:
1108 Bp. Újhegyi út 7.

A Magyar Hagyományos Kemping Klub az alábbi elérhetőségeken fogadja az érdeklődéseket...

Központi E-mail cím: mhkk@mhkk.hu

 

 

 

 

 

Adó 1%

Adományok és adó 1% felajánláshoz
Adó számunk: 18261657-1-42

Bankszámla számunk:
OTP Bank 11714013-20003256
További infó itt

 

 

 

 

Tárhelyszolgáltató: TeraHost Kft. | 2220 Vecsés, Kinizsi utca 73. | +36 30 690 9394 | info@teratarhely.hu | teratarhely.hu
Weboldalkészítés: Debreceni weboldal készítő szakember