2022 Alsósztregova

Alsósztregova
2022.06.30-07.03

Az Adria Rally után néhány nappal a szlovák és magyar területen fekvő Palócfölddel ismerkedtünk. Szlovákiában, a magyar határ közelében Alsósztregován /Dolná Strehová/ egy gyönyörűen kiépített és karbantartott termálfürdő és szállodakomplexum mellett, a parkolótól szalaggal határolt területen volt a kempingünk. A szalagon kívüli területet a fürdővendégek parkolóhelynek használhatták.

Csütörtökön dél tájban érkeztünk az óriási forróságban, ugyanis 40 C fok körül mozgott a hőmérő. A Burián házaspár nagyon szívélyesen fogadott. Kaptunk üdvözlő pálinkát, süteményt, és a hölgyek levendulacsokrot, majd próbáltunk elhelyezkedni. Árnyékos hely nem volt, csak amit a saját lakónk és az omnisztor biztosított. Estére már a társaság fele megérkezett. Este 9 óráig élvezhettük a nagyszerű fürdő kínálta lehetőségeket, megmártóztunk a különféle hőmérsékletű medencék ragyogó tiszta vizében. Árnyék, napvédő itt sem volt, viszont volt sok-sok szolgáltató. Bőséges volt az étel- ital kínálat. Este összeültünk, beszélgettünk, kellemesen telt, az idő. A Burián Gábor vezetésével megalakult dalárda igazán kitett magáért!

Pénteken délelőtt kerékpáros kirándulás szerepelt a programban. A Paris patak szurdokvölgye, vagyis a „Palóc Grand Kanyon” felfedezése volt a cél. Szinte mindenki hozta a kerékpárját, de már a reggeli órákban érezhető volt, hogy ismét rekkenő hőség lesz, ezért csak nyolc bátor ember maradt, aki neki mert indulni a 12 km-es útnak. Jóval később indult utánuk még öt fő személyautóval. A kanyon bejáratához érve a személyautósok hamar megtalálták a bringásokat. A kanyont gyalogosan lehetett bejárni. Az útvonalon több ismertető táblát helyeztek el, amelyekről idegenvezető nélkül is igényes tájékoztatást lehetett kapni.

A nógrádi Grand Canyon az év nagy részében teljesen száraz. Csapadékos időben és hóolvadáskor viszont szép vízesések képződnek a 15-20 m mély, szinte függőleges falú szurdok-völgyben. Több millió évvel ezelőtt folyó kanyargott itt és a felhalmozódott hordalék megkövesült rétegeit lehet megcsodálni. A hajdani folyó úgy vájta ki medrét, hogy ha a szurdokban sétál az ember, fölé magasodnak a hordalékból keletkezett, sziklaszerű építmények. A festői táj csodálatos látványt nyújt a különlegesen ívelt kőzetfalával, valamint a sárga és barna tufarétegek váltakozásának játékos csíkozásával. Indák nyúlnak a gyanútlan látogató után, és szúnyoghadak ostromolják. Tavasszal és ősszel, esőzések idején még csordogál a Páris patak, egyébként csak a kiszáradt meder látható, amelyben érdekes mintázatú és színű köveket lehet gyűjteni.

Ebéd után a kempingtől 1,2 km-re található Madách kastélyba látogattunk, amely barokk kúria a falu evangélikus temploma mellett, alacsony dombon áll. Idegenvezetőnktől megtudtuk, hogy a Madách-kastélyt Nógrád vármegye egyik legrégibb épületeként tartják számon, építése a 15. századra tehető. A 18. században átépítették, de erődszerű alaprajza ezután is megmaradt. Itt született 1823. január 21-én Madách Imre, aki élete nagy részét itt töltötte, és itt is halt meg 1864.október 4-én 41 éves korában.
Az anyanyelve mellett hat idegen nyelven (német, francia, szlovák, angol, latin, ógörög) tudó Madách 1837. őszén került a Pesti Egyetemre. Az első két szemeszterben bölcsészetet, majd a harmadiktól jogot hallgatott. Legismertebb műve az Ember tragédiája. Az először itt elhangzó „Megy-é előbbre majdan fajzatom”, valamint a „Mondottam ember: Küzdj, és bízva bízzál!” mondatok legismertebb irodalmi idézeteink közé tartoznak.

A kastélyépület földszinti termeiben kiállítást alakították ki. Rögtön az elején korhű íróasztallal a költő lakó- és dolgozószobája látható, melyet oroszlánbarlangnak nevezett. Itt írta nagyobb műveit, köztük Az ember tragédiáját. A két-három további termet korabeli bútorokkal, igényes enteriőrökkel rendezték be. A kiállított darabok többnyire nem a Madách család eredeti berendezési tárgyai – azokból szinte semmi nem őrződött meg – de így is érzékeltetik a 19. századi nemesi kúria életének hangulatát. A kiállítás második része Az ember tragédiája vázlatos tartalmával, főbb gondolataival ismerteti meg a látogatót. Ádám útját követve végig vezet mind a 15 színen, közben kiemelt idézeteket olvashatunk, belehallgathatunk a dráma egy-egy régi előadásának hang- vagy filmfelvételébe, megtekinthetjük színpadi díszletek makettjeit, majd a Tragédia különféle illusztrációit.

A kastély parkjában megnéztük Madách síremlékét, amely Rigele Alajos szobrászművész alkotása. 1936. december 19-én ünnepélyes külsőségek nélkül leplezték le a monumentális szobrot, hogy ez is hirdesse a Tragédia írójának halhatatlanságát. A bronzból és travertinből készült emlékmű a talpazattal együtt 8,6 m magas. Ádám szobra 3,6 méter. A szobor az emberi létért vívott örökös küzdelem jelképe. A pillér felső részén Madách balra tekintő portréjának bronz domborműve látható. Leróttuk kegyeletünket a síremléknél, és elhelyeztük ott virágunkat.

A találkozót Burián Helena elnökhelyettes asszony este nyitotta meg, amikor már elviselhetőbb volt a hőség, és mindenki, aki a találkozóra jelentkezett, megérkezett. Erre az alkalomra Icka irányításával nagyszámú közreműködő aktív munkájával készült káposztás és juhtúrós sztrapacska. Kiraktuk asztalainkat és a székeket, majd sorban álltunk az osztáshoz első körben, azután a repetához is. Ismét nagyon finom étel készült. Köszönet érte minden közreműködőnek! Evés után még sokáig az asztaloknál maradtunk beszélgettünk, és élveztük az egyre kellemesebbé váló hőmérsékletet.

Szombaton autóbuszos kirándulásra mentünk Ipolytarnócra, amely falu a Cserhát és a Karancs dombjai közt bújik meg. Itt először egy „Ősfenyő belépő” feliratú kiállítóteremben néztünk körül. Az ismertető táblákról megtudtuk, hogy 2007-ben a bükkábrányi lignitbánya területén külfejtési bányaműveletek során a felszíntől 60 m mélységben mocsárciprusok és tengerparti mamutfenyők 16 egyedének facsoportja került napvilágra. Ezek a kb. 7 millió éves fák igazi különlegességét az adta, hogy eredeti formájukban és faanyagukban álló helyzetben konzerválódtak az őket körülvevő vizes homokágyban. Ilyen idős faállapotában megmaradt és az erdőszerkezetet is megőrző facsoport máshol még nem került elő a világon! A 3-5 méter magas, 2-3 méter átmérőjű 7-13 tonnás törzseket kiemelték, konzerválták. Ámulattal néztük e fa matuzsálemeket a kiállítóteremben.

Innen a bejárattól, gyönyörűen kiépített útvonalon gyalogosan haladtunk a hatalmas bemutatócsarnok felé. Az út során egy nagytudású idegenvezető hölgytől kaptunk részletes tájékoztatást a föld több millió évvel ezelőtti növény és állatvilágáról, a mindezt elpusztító hatalmas vulkánkitörésről, ami lehetővé tette, hogy „ősvilági Pompejiként” megőrzésre kerüljenek. A csarnokban láttunk cápafogakat, megkövesedett fákat, levéllenyomatokat és ősállati lábnyomokat. Nagyon tetszett itt a hologramos filmvetítés, amelyen bemutatták az akkor élt állatok iszapba kövült nyomai alapján elképzelt megjelenési formáját pl: orrszarvút, medvekutyát, őz- és szarvasféléket, különféle hüllőket, stb. Egyenként jelentek meg a képernyőn az állatok, mint egy divatbemutatón, és körbe megmutatták magukat, majd elvonultak.

Innen a moziterembe mentünk. De micsoda székeken ültünk, becsatolva! Együtt mozogtunk a földtörténeti változásokkal. Földrengés, áradás, vulkánkitörés, sebesen rohanó állatokkal mozogtunk. Még jó hogy be voltunk csatolva! A hangok a filmen, a velünk mozgó székek kísérteties hatást gyakoroltak. A technika magyar fejlesztés volt, tudtuk meg az ott segítő technikustól. De ezzel az Ipolytarnóci kaland még nem ért véget! Következett a lombkorona sétány. Ez olyan kb. 150 méter hosszú 8-10 méter magasságban lévő egyirányú sétány, amely minden részében mozog. A hézagosan elhelyezett deszkapallók között ki lehet látni. Vannak fix pontjai, de két megálló között csak 3 ember tartózkodhat. Sajnos, csoportunkat egyszerre engedték fel, így csodálkozni, körülnézni nem volt lehetőség ott fent, csak már amikor leértünk.

Mire a lombkorona sétánytól is eljöttünk, a nap ekkor már teljes erővel melegített. Jól esett a légkondis busz, amit a klub ismét grátisz biztosított részünkre. Akiknek még volt energiájuk és kedvük, egy további programon is részt vehettek. A község parkjában a délutáni órákban megrendezésre került a „Strangonska Heligonka”, ami országos akordeon /tangóharmónika/ fesztivált jelent, kézműves kirakodó vásárral, gulyás főző versennyel, a késő esti órákig. Akik részt vettek ezen a programon is, nagy élvezettel számoltak be élményeikről. A kényelmesebbek inkább a csodálatos fürdőt választották délutáni elfoglaltságnak, vagy csak egyszerűen pihentek az árnyékban.

Vasárnap a délelőtt órákban a többség készülődött hazafelé. Az óriási meleg ellenére, nagyon jól éreztük magunkat, sok szép élményben volt részünk. Nagyon köszönjük Burián Icka elnökhelyettes asszonynak és férjének Burián Gábornak, hogy ilyen kiváló programot állítottak össze és jó menedzserei voltak a csapatnak. Icka szlovák nyelvtudása minden helyszínen sokat segített.

A következő találkozónk néhány nap múlva Hajdúdorogon lesz.

Katona Júlia

2022 Alsósztregova

Egy nagyon jól sikerült MHKK szervezésű kemping találkozón vettünk részt az elmúlt hosszú hétvégén Szlovákiában, Alsósztregován! Nagyon jó szervezés volt, köszönet érte a szervezőknek. Helena Burian Icku és férjének, Gábornak! Harmonika fesztivál is volt, csapolt sör, sült kolbász, jó hangulat! Madách Imre múzeumban is voltunk aztán Ipolytarnócon bejártuk az összes tanősvényt, őslény múzeumot. Kerékpár túra, a buszos kirándulás , a 4D- s mozi is nagy élmény volt az imbolygó székekkel. Nagyon jó hangulat, jó programok, szép helyek, gyönyörű táj, jó társaság, jó kaja és pia. A nagyon finom Juhtúrós sztrapacskából degeszre ettük magunkat! A kemping melletti FÜRDŐ pedig színvonalas, nagyon pazar, sok medencével, nagy csúszdával, bárokkal, vízi tornával, animátorokkal EU s színvonal! Még sok ilyen jó találkozót kívánok a klubnak és magunknak tagoknak!!! Köszönjük!!

Benke Edit

 

 

 

 

MHKK

Elnök:
Erdei János
Tel: +3630/9434770
E-mail: gazmester49@gmail.com
Elnökhelyettesek:
Burian Helena
Tel: +36/20/4687001
E-mail: hhelen@atlas.sk

Sívóné Cseh Katalin
Tel: +36 /70/ 222-3221
       +36/30/ 395-5365
E-mail:pcsehkati@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felügyelőbizottság

Elnöke:
Mozsolits Sándor
Tagok:
Szabó Csaba
Tamás András

 

 

 

 

 

 

Elérhetőségek

Postacím:
MHKK 4024 Debrecen Wesselényi u 43 fszt. 1
Székhely:
1108 Bp. Újhegyi út 7.

A Magyar Hagyományos Kemping Klub az alábbi elérhetőségeken fogadja az érdeklődéseket...

Központi E-mail cím: mhkk@mhkk.hu

 

 

 

 

 

Adó 1%

Adományok és adó 1% felajánláshoz
Adó számunk: 18261657-1-42

Bankszámla számunk:
OTP Bank 11714013-20003256
További infó itt

 

 

 

 

Tárhelyszolgáltató: TeraHost Kft. | 2220 Vecsés, Kinizsi utca 73. | +36 30 690 9394 | info@teratarhely.hu | teratarhely.hu
Weboldalkészítés: Debreceni weboldal készítő szakember