2022 Kisújszállás

Kisújszállás
2022.05.19-22

Szép emléket őrzünk az elmúlt évi kisújszállási kempingezésről. Gyönyörű a kemping, a fürdő és a város is olyan, mint egy ékszerdoboz. Csodaszép felújított épületek sorakoznak egymás mellett, tágas parkok váltják egymást. A helyi Városvédő- és Szépítő Egyesület aktivistáinak köszönhetően a műemlék- és a kiemelt épületeken tábla hívja fel a figyelmet az alkotókra, a rendeltetésre, a létrehozásához kötődő eseményre, vagy fontos személyiség látogatására ill. huzamosabb ott tartózkodására. A város nevében a „kis” jelző a település viszonylag csekély kiterjedésére utal, az „új” ismételt vagy újabb megszállást jelez, míg a „szállás” szó a kunoknak és a jászoknak a magyarokénál kötetlenebb szerkezetű falvait jelöli.

A résztvevők nagyobb része már a hét elején megérkezett. Gyönyörű napsütéses idő volt, élveztük a fürdő kínálta lehetőségeket, a csendet és a nyugalmat. Néhányan pecáztak a csónakázó tópartján, és rézbőrűvé váltak az erőteljes napsütésben. A találkozó megnyitója pénteken délután volt, amelyre a mindig aranyos, kedves hölgyek párizsi salátás szendvicseket készítettek. A találkozót Erdei János elnök úr nyitotta meg. A programokat Burian Icka elnökhelyettes asszony ismertette. Evés után a társaság nagy része visszavonult, de néhányan ott maradtunk, és élveztük új klubtársunk Muzsi János élőzenés szórakoztatását. Többnyire beszélgetéssel mulattuk az időt, de néhányan felálltak egy-egy tánc erejéig. Elmaradt – sajnos – a korábban megszokott vidám, bolondos táncolás.

Szombaton reggel gyalogosan – néhányan kerékpárral – szemerkélő esőben elindultunk a városnéző programra. A Vigadó épületében találkoztunk idegenvezetőnkkel. Megnéztük először a Vigadóban a színház, mozi, közösségi események céljára is alkalmas nagytermet, majd elsétáltunk a Tájházhoz. Közben kedves idegenvezetőnk sorolta az út két oldalán lévő emléktáblával ellátott épületekről a fontos tudnivalókat.

A Tájház egy 1676-ban népi klasszicista stílusban épült házban kapott otthont. Ez ma az egyik kiemelten védett épülete a városnak. A háznak három oszlopos ámbitusa (tornáca) van, innen jobbra a kiskamra nyílik, ahol a hagyományos háztartási eszközöket, balra a nagykamra, ahol a gazdasági felszerelést, hombárt, morzsolót mutatják be. A lakórész hagyományos háromosztatú. Az utcai szobát polgári bútorokkal, a belső szobát 19. század végi parasztpolgári bútorokkal rendezték be. Nagyon tetszettek a kunhímzéses párnák, amelyeket gyapjúfonallal, különleges technikával készítettek el.

Sétáltunk tovább a főutcán, majd egy kereszteződésben letértünk, és elmentünk megnézni a Pásztorkodás Emlékhelyét. 2011-ben a műemléki világnap alkalmából avatták fel a nagykunsági pásztorkodásnak emléket állító installációt, ahol egykor egy gémeskút állt. Látható itt egy életnagyságú fából faragott pásztor szobra a kutyájával, és a gémeskút maradványa. Ez volt az a hely ahonnan Szent György napján kiterelték az állatokat, majd Szent Mihály napján pedig visszaterelték.

A városlátogatás után visszatértünk a kempingbe, ahol már Burian Gábor séfmester irányításával csaknem elkészült az öreglebbencs füstölt kolbásszal a nagy bográcsban. A konyharész sörasztalainál a padokon helyet foglaltunk, majd sorban álltunk az étel kiosztásához. Ezúttal is remekmű készült! Nagyon finom volt az ebéd. Gábort nagy tapssal jutalmaztuk. Aki akart repetázhatott, majd elpakoltunk és átadtuk a helyet az esküvői vendéglátást szervező csapatnak.

Egy ifjú pár tartotta esküvőjét a kempingben. A fürdő és a kemping közötti szigeten volt a kihelyezett esküvői ceremónia, majd a vendéglátás és a lakodalmi rendezvény a kemping területén felállított csodálatosan berendezett esküvői sátorban. Amikor szólt a zene, mi is odamentünk, táncoltunk a jó zenére. Kedvesek voltak, mert megkínáltak itallal, süteménnyel. Először aggódtunk, hogy nagy hangzavar lesz, de szerencsére ez nagyon szolid, kulturált rendezvény volt.

Vasárnap még egy utolsó fürdés, majd a pakolás következett. Nagyon szerencsések voltunk, mert egész héten remek, napsütéses idő volt. Köszönjük a klub vezetőinek nagyszerű szervező munkáját, ami biztosította, hogy jól érezzük magunkat.

Legközelebb Berekfürdőn találkozunk.

Katona Júlia

 

 

 

 

MHKK

Elnök:
Erdei János
Tel: +3630/9434770
E-mail: gazmester49@gmail.com
Elnökhelyettesek:
Burian Helena
Tel: +36/20/4687001
E-mail: hhelen@atlas.sk

Sívóné Cseh Katalin
Tel: +36 /70/ 222-3221
       +36/30/ 395-5365
E-mail:pcsehkati@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felügyelőbizottság

Elnöke:
Mozsolits Sándor
Tagok:
Szabó Csaba
Tamás András

 

 

 

 

 

 

Elérhetőségek

Postacím:
MHKK 4024 Debrecen Wesselényi u 43 fszt. 1
Székhely:
1108 Bp. Újhegyi út 7.

A Magyar Hagyományos Kemping Klub az alábbi elérhetőségeken fogadja az érdeklődéseket...

Központi E-mail cím: mhkk@mhkk.hu

 

 

 

 

 

Adó 1%

Adományok és adó 1% felajánláshoz
Adó számunk: 18261657-1-42

Bankszámla számunk:
OTP Bank 11714013-20003256
További infó itt

 

 

 

 

Tárhelyszolgáltató: TeraHost Kft. | 2220 Vecsés, Kinizsi utca 73. | +36 30 690 9394 | info@teratarhely.hu | teratarhely.hu
Weboldalkészítés: Debreceni weboldal készítő szakember