Beszámoló címe

Budapesti találkozó
2021.06.10-13

Ezen a szép nyári hétvégén nem volt szükség a fürdőruhára, ugyanis a legtöbb látványosságot kínáló főváros néhány nevezetességének megtekintése szerepelt a programunkban. Ügyes vezetőink nemcsak kiváló programot állítottak össze, de még az időjárás felelőssel is cimboráltak, hogy ezek lebonyolítása végig nagyszerű időben történjen meg.

A találkozó csütörtökön kezdődött. Sorba érkeztek társaink a Haller kempingbe, amely békés, zöldövezeti környezetben található, a belvároshoz közel, kiváló közlekedési és vásárlási lehetőséget kínálva. Az esti szalonnasütő partin a találkozó résztvevőit az Elnök úr és Burián Icka köszöntötték. Megbeszéltük a további napok programjait, sütögettünk, falatoztunk, beszélgettünk kedvünkre.

Pénteken a Várba igyekeztünk, tömegközlekedéssel. Kétszer kellett átszállni, amíg eljutottunk a Dísz térre. Na, ez nem volt egyszerű a felújítások, elterelések miatt, de végül eljutottunk ahová szándékoztunk, a Szentháromság térre és meglepve láttuk, hogy az is szinte üres volt. Rajtunk kívül néhány iskolás csoport nézelődött. A külföldi turizmus még nem indult be. Csupa gyönyörűség volt minden! Mátyás templom, Halászbástya, Szentháromság szobor felújítva várta a látogatókat. A panoráma lélegzet elállító volt a ragyogó, napfényes, tiszta időben!

Bementünk a budavári Nagyboldogasszony-templomba, ismertebb nevén Mátyás-templomba, amely nagy történelmi múltra visszatekintő műemlék épület. Falai között két uralkodói párt koronáztak meg: Ferenc Józsefet és Erzsébetet, valamint IV. Károlyt és Zitát. A templomot 1015-ben Szent István alapította, IV. Béla újjáépítette, Hunyadi Mátyás uralkodása alatt érte el középkori virágzásának tetőpontját. A templom mai képe 1874-96 közötti újjáépítés során alakult ki Schulek Frigyes vezetésével. Ez a templom neogót építészetünk legigényesebb alkotása. Belső díszítése az európai szecesszió egyik csúcsteljesítménye.

Elsétáltunk a Halászbástyára, amely Budapest egyik legismertebb műemléke. A neoromán kilátóteraszokról látható páratlan budapesti panoráma a legjelentősebb idegenforgalmi látványosságok közé tartozik. A Dunával párhuzamos főhomlokzata 140 méter hosszú. Csúcsos süvegű kőtornyai a hét magyar honfoglaló vezért szimbolizálják. A régi budai várfalak helyén épült 1895-1902 között Schulek Frigyes tervei szerint. A neve arra utal, hogy a középkorban a várfalnak ezt a részét a halászok céhe védte. A II. VH-ban súlyosan megsérült épületegyüttes helyreállítási munkáit 1947-48-ban Schulek Frigyes fia, Schulek János vezette.

A Mátyás templomtól 2 perc sétát tettünk a Szentháromság utcán a várfalig és ott a lépcsőn, vagy a lifttel lefelé haladva értük el a Sziklakórház Atombunker Múzeumot. Először rövid filmbemutatót néztünk meg a Kórház kialakulásáról, majd idegenvezető kísért és tájékoztatott részletesen a látnivalókról. Itt látható Magyarország legnagyobb viaszfigura-kiállítása (kb. 70 db figurával), amely bemutatja a kórház történetét, a hadiorvoslás fejlődését, emellett megtekinthetők a polgári védelem eszközei és felszerelései. A múzeum elsődleges célja, hogy a háború valódi arcának bemutatásával hangsúlyozza a béke értékét és emléket állítson azoknak a mindennapi hősöknek – orvosoknak, nővéreknek, önkénteseknek – akik tanúbizonyságot tettek emberségükről a huszadik század legviszontagságosabb időszakaiban. Az igazi hősök azok, akik gyógyítanak és segítenek, nem elveszik más életét.

A múzeum 2012 óta minden évben elnyerte a világ legnagyobb utazási portál, a Tripadvisor kiválósági tanúsítványát. A portál 2015-ös, 2016-os, valamint 2018-as ranglistáján a Sziklakórház Atombunker Múzeum lett a legnépszerűbb magyarországi múzeum. A múzeum 2014-ben elnyerte a Pulszky Társaság különdíját, 2018-ban pedig a szakmai szervezet elismerésében részesült. 2014-ben és 2018-ban a múzeumot jelölték az Év Európai Múzeum Díjra.

Visszatérve a kempingbe tartottunk egy kis pihenőt, majd egy órás séta-hajózásra indultunk, most már átszállás nélkül, villamossal. A Jászai Mari térről elég hosszú gyaloglás után értük el azt a dokkot, ahol hajónk parkolt, de időben érkeztünk. A hajón üdvözlő itallal vártak. Kigyulladtak az esti fények. Az italunkat kortyolgatva csodálhattuk a Dunáról a kivilágított hidakat, a Parlamentet, a Budai Várat, a megújult Várkertet, a Vigadót és mindent, ami a Margit híd és a Rákóczi híd között van. Budapest messze az egyik legszebb a Duna-menti városok közül különleges hangulatával és változatos építészeti stílusával.

Szombaton ismét derűs-napsugaras napra ébredtünk. Gyermekvasutazás, libegőzés szerepelt a programunkban. Ezúttal is tömegközlekedéssel, több átszállással jutottunk el a Gyermekvasút Szép Juhászné állomásáig. Zsúfoltság szerencsére itt sem volt. A nyitott kocsiban kényelmesen elhelyezkedtünk. Élveztük az utazás minden pillanatát. Gyönyörű volt, ahogy a zöld lombokon átszűrődött a napfény. Kocogott szép lassan a kis vonat, majd elértük a Normafa megállót és akkor leszálltunk. Innen 2,6 km séta következett. Ápolt, rendezett utak, fantasztikus kilátás, ragyogó panoráma volt a sétaút mellett.

Útközben megálltunk egy helyen és ott Burian Gábor barátunk beszélt röviden a Normafa elnevezés rövid történetéről. Elmondta, hogy a Normafa eredetileg egy, a Budai-hegység keleti felének tisztásán álló terebélyes öreg bükk volt, amely alatt a mondák szerint még Mátyás király is megpihent, egy másik legenda szerint a király születésekor sarjadt ki a fa. Villámcsapás következtében az a fa elpusztult. Olyan történet is van, hogy a Nemzeti Szinház művészei gyakran jártak pihenni erre a helyre amikor nem volt előadás. Egy ilyen alkalommal az egyik művésznőnek itt adtak át egy díjat és az örömében elénekelte Bellíni Norma című operájának nagyáriáját. Ennek emlékét őrzi a Normafa elnevezés.

Megérkeztünk a Libegő felső állomásához, ahol enni-inni lehetett. A társaságunk itt szétvált. Egyik része vállalta, hogy libegőzés előtt felmegy a Jánoshegyi Erzsébet kilátóhoz, a többiek meg azonnal a Libegőre szállnak és lelibegnek a Zugligetbe. Az Erzsébet kilátót 1910-ben adták át a közönségnek. Az építmény az akkori Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű építménye volt. Neoromán stílusban épült, a kör alaprajzú építmény 23,5 m magas és 100 lépcső vezet fel a legfelső szintre. A negyedik szintről tiszta időben 75-80 km körkilátás nyílik.

Már útközben az Elnök úr felvetette, hogy ezt a csodás hétvégét méltóképpen kellene befejezni, ami mi más lehetne, mint egy jó gulyásleves. Tomosi Lajos barátunk azonnal vállalkozott is az elkészítésére. Hazafelé útközben bevásároltunk, az ügyes segítők közreműködésével elkészült a tartalmas, kiváló gulyásleves a klub ajándékaként. Az összerakott asztalok mellett éppen elfogyasztottuk a nagyon jól sikerült levest, amikor a meteorológia által beigért hidegfront széllel és záporral megérkezett. Vissza azért nem vonultunk! Gyors pakolás után az összeillesztett omnisztorok alá beültünk jól összetömörülve, és vidám hangulatban egymást ugratva múlattuk az időt.

Vasárnap csomagoltunk, pakoltunk. Nagyon-nagyon színvonalas remek programon vettünk részt! Óriási köszönet illeti a program összeállítóját, szervezőjét, vezetőjét, Icka elnökhelyettes asszonyt. Remek időzítések voltak, sok-sok előzetes egyeztetéssel, hiszen csak néhány nappal korábban – a korlátozások feloldása után – nyitott több érintett helyszín (mint pl: hajó, kórház, gyermekvasút).

Legközelebb Hegykőn találkozunk.

Katona Júlia

 

 

 

 

MHKK

Elnök:
Erdei János
Tel: +3630/9434770
E-mail: gazmester49@gmail.com
Elnökhelyettesek:
Burian Helena
Tel: +36/20/4687001
E-mail: hhelen@atlas.sk

Sívóné Cseh Katalin
Tel: +36 /70/ 222-3221
       +36/30/ 395-5365
E-mail:pcsehkati@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felügyelőbizottság

Elnöke:
Mozsolits Sándor
Tagok:
Szabó Csaba
Tamás András

 

 

 

 

 

 

Elérhetőségek

Postacím:
MHKK 4024 Debrecen Wesselényi u 43 fszt. 1
Székhely:
1108 Bp. Újhegyi út 7.

A Magyar Hagyományos Kemping Klub az alábbi elérhetőségeken fogadja az érdeklődéseket...

Központi E-mail cím: mhkk@mhkk.hu

 

 

 

 

 

Adó 1%

Adományok és adó 1% felajánláshoz
Adó számunk: 18261657-1-42

Bankszámla számunk:
OTP Bank 11714013-20003256
További infó itt

 

 

 

 

Tárhelyszolgáltató: TeraHost Kft. | 2220 Vecsés, Kinizsi utca 73. | +36 30 690 9394 | info@teratarhely.hu | teratarhely.hu
Weboldalkészítés: Debreceni weboldal készítő szakember