2022 Adria Camping Rally

Adria Camping Rally
2022.06.18-25

A 22. Adria Camping Rallyt a Horvát Camping Club az Isztria félszigeten, a szlovén határ közelében, Savudrija városban, a „Veli Joze” Campingben rendezte meg. A találkozón 8 nemzet képviseletében kb. 300 fő vett részt, amelynek egyharmad része magyar volt. A hatalmas kiterjedésű kempingben a számunkra kijelölt helyek között volt parcellázott is, de többen a nem parcellázott árnyas helyet választották. A parcellás helyek egy részén még víz csatlakozási lehetőség is volt. Áramszolgáltatási probléma nem volt. A szociális helyiségek (wc, zuhany, mosdó és mosogató) a nap minden időszakában tökéletesen tiszta volt, ahogy azt már a horvát kempingekben megszoktuk. A tengerpart látványa gyönyörű volt. A fürdési lehetőségért meg kellett küzdeni. A vízbe a nagyobb és meg nagyobb kövek között bukdácsolva lehetett bejutni, egyensúlyozva az algás csúszós nagyobb kövek és a gyakran erőteljes hullámzás mellett. Már beljebb érve is óvatosnak kellett lenni a váratlanul előbukkanó hatalmas sziklák miatt.

Többen Szlovénia felől érkeztek, de akik a GPS-re hallgattak azok Horvátországon át jutottak el a kempinghez. Itt nagyon barátságos fogadtatásban részesültünk. A gyors adminisztráció után kaptunk ajándékcsomagot prospektusokkal, tollal és lehetőleg mindenkinek a mérete szerinti Adria Rally feliratos pólót, majd üdvözlő pálinkával kedveskedtek. Beérkezve a kempingbe, jó volt látni, hogy milyen sokan vagyunk, mi magyarok. Az üdvözlések után végre kiválasztottuk a helyünket egy nagyra nőtt pinea fenyő alatt. A saját klubunk vezetőivel találkozva, átvettük a magyarok egységes pólóját HUNGARY felirattal, amelynek színe fehér, a hátulján lévő felírat pedig nemzeti színű.

Vasárnap ebédre a magyarok részére slambuc készült. A főszakácsok ezúttal is – mint általában mindig – Erdei János elnök úr és Burián Gábor voltak. Az előkészítésben összeszokott lelkes csapat szorgoskodott. Lakóink közelében, a nem parcellázott területen a hatalmas fák árnyékában összeraktuk asztalainkat és vezényszóra sorba álltunk az osztáshoz, majd elfogyasztottuk az ezúttal is nagyon finomra sikerült ebédet. Az evés végeztével Icka kedves ötlettel állt elő. Javasolta, hogy egymás megismerése céljából mindenki mutatkozzon be és azt a mesét folytassa, amit ő elkezdett. A mese ugyan kicsit döcögősen ment, de a bemutatkozás annál jobban. 50 egység vett részt a találkozón, így elég jól elhúzódott ez a program, de látható volt, hogy mindenki élvezettel, figyelemmel hallgatja.

Vasárnap este volt a találkozó megnyitója, amelyre a magyarok az egységes pólójukban jelentek meg. A megnyitó ünnepség csodálatosan szép tengerre néző, hatalmas panorámás ablakos, félig kör alakú helyiségben volt. Oldalt voltak láthatók a részvevő 8 ország zászlói. Amíg várakoztunk, pálinkával kínáltak a rendezők. A találkozót a horvát elnök nyitotta meg, majd felhangzott az Európa himnusz. Ez után több beszéd is volt. Az elhangzott beszédeket magyar nyelvre Somodi Laci barátunk fordította. Sajnos a terem rossz akusztikája miatt a beszédeket nem lehetett érteni, ezért az asztaloknál helyet foglaló hallgatóság önálló tere-ferébe kezdett. A két magyar klub elnöke, Erdei János és Patai László ajándékkal kedveskedtek a rendező klub elnökének. Más nemzetek képviselői is hasonló módon köszönték meg a meghívást. Ez után következett a vacsorázás.

A résztvevők megrohamozták a vacsorakínálatot tartalmazó asztalt. Az óriási tülekedésben lehetett választani a kirakott sült, főtt, szeletelt húsokból, különféle köretekből, mártásokból, savanyúságokból. Nagyon lassan haladt a sor előre, mert majdnem minden kirakott ételből, ha csak egy kicsit is, de általában vett mindenki. Olyan mértékű volt a lassúság, hogy akik az elején megrakták a tányérjukat, már rég befejezték az étkezést, amikor még mindig sokan álltak a sorukra várva, hogy szedhessenek. Az italjegyre már hamarabb lehetett kapni sört-bort-üdítőt vagy vizet, de az is nehézkesnek volt mondható. Még ettek az asztaloknál, amikor a zenekar játszani kezdett. Előbb kevesen, majd egyre többen ropták a táncot a nagyon nagy meleg ellenére. Végül is jól záródott az este. Éjfélig mulatott a résztvevők táncos lábú része.

Kedden a magyar közösség részére ismét kedveskedett az MHKK csapata. Már délelőtt jókedvű csivitelés mellett gyúrták, dagasztották négy tálban a lángos alapanyagát, amihez 12 kg liszt, 5 kg krumpli és egyéb más szükséges alapanyag került felhasználásra. A jól megkelt tésztából délután kezdték el sütni a lángost két nagy edényben. Ahogy sült a lángos, úgy fogyasztották társaink a foghagymás sajtos csemegét. Még a csehek és a horvátok is fogyasztottak az illatos finomságból. A közös evés igazi közösségformáló, hangulatteremtő!

A Rally gondos szervezői minden napra kínáltak kiránduló-programot. Ezekre a programokra már az érkezés napján kellett jelentkezni a kiosztott jelentkezési lapokon. A programokat csak kellő számú jelentkezés esetén tartották meg. Végül is csak a hétfői Fazana-Brijuni-Pula és a szerdai Porec-Rovinj-Limski kanal kirándulás lett megtartva. Elmaradtak a keddi Fiore borászati, a csütörtöki Opatija és a pénteki Hum-Roc-Kotli autóbuszos kirándulások. Mi csak a szerdai kiránduláson vettünk részt, ezért csak arról fogok itt beszámolni.

Szerdán reggel nyolc órakor indult a kemping portájától az autóbusz. A kellemes légkondicionált autóbuszt teljesen megtöltöttük. Kb. egy órás utazás után Porecbe érkeztünk. Közben csatlakozott hozzánk egy kedves horvát idegenvezető hölgy. Innen tovább hajóval mentünk Rovinjba. Már messziről látszott a Szent Eufémia templom, amely a város egész látképét meghatározza. 63 méter magas tornya tetején Eufémia – aki a város védőszentje – szobor figyeli a várost, amelynek érdekessége, hogy a szél mozgatni tudja. A szent kezében egy kerék látható, mely utal a halálára, amely kerékbetörés volt. Az a legenda járja, ha a szobor Itália felé néz, akkor napsütéses idő várható, ha pedig a szárazföld felé, akkor esőre lehet számítani.

Sétáltunk a városban, közben hallgattuk az Eufémiát övező csodákat: a keresztényüldözés idején elfogták, megkínozták, oroszlánok elé vetették, de azok nem bántották. A testét őrző márvány szarkofágot Törökországban a tengerbe dobták, amelyet a víz egy vihar alkalmából Rovinjnál partra vetett. Sok ember próbálta onnan kihúzni, de nem sikerült, végül Eufémia hívására egy kisfiúnak két kistehenével sikerült felhúznia a dombra. Rovinj népe ezt csodának tartotta ezért Eufémiát a város védőszentjének nyilvánították. Szeptember 16-án minden évben gazdag programmal rendelkező ünnepségen emlékeznek meg róla. Ekkor megnyitják a szarkofág ablakát is és megtekinthető a szent múmiája. A templomot bejárva számos szoborban és oltárban gyönyörködtünk. Megtekinthető itt az a szarkofág is, amely az Eufémiát ábrázoló mellékoltár mögött található. Itt számos freskóban gyönyörködhettünk, amelyek a szentet övező legendákat örökítették meg.

Rovinj óvárosának hangulatát szűk, sikátorszerű, szövevényesen futó utcák határozzák meg. Ide autóval nem is lehet behajtani. A város máig őrzi azt az arcát, amit évszázadokkal ezelőtt mutatott. Visszatértünk a hajóra, és hajóztunk a Limski Kanal felé. Az asztalokra már oda volt készítve az italos kosár, amelyben bor, üdítő és ásványvíz is helyet kapott.

A Lim-csatorna egy rendkívül egyedülálló természeti képződmény, amelyet a Pazincica folyó vájt a tenger felé vezető útja során. A Lim-csatorna maga alig hosszabb 10 km-nél, a mélysége 30 méter, míg a legszélesebb részén 600 méter. Miközben gyönyörködtünk a természet e szépségében, felszolgálták az ebédünket. Az előzetes választásnak megfelelően lehetett kapni sülthalat, vegyes húsos tálat vagy vegetáriánus ebédet. Ebéd előtt pálinkával kínáltak kedves vendéglátóink. Akik kérték, azoknak még hoztak repetát az italokból. Már ebéd alatt is de inkább utána, zeneszóval szórakoztattak. Olyan kellemes hangulatot varázsolt a személyzet egyik tagja, hogy voltak akiket ez táncra csábított.

Közben kikötőbe érkezett a hajónk. Kiszálltunk Porecs-ben. Az Isztria nyugati partján elhelyezkedő, többezer éves város sok más horvát településhez hasonlóan, a római korban indult fejlődésnek, a nevezetességek egy része is ebből az időszakból maradt fenn. A rómaiakat a bizánciak majd a frankok, később a velenceiek következtek. Az Osztrák-Magyar Monarchia része is volt egy ideig a város. Sétáltunk a város kővel kirakott hangulatos utcáin. Több épület homlokzatán is nagyon különleges, egyedi elemeket, díszítéseket láttunk. Igazán kellemes, mediterrán, óvárosi sétában volt részünk. Megnéztük Porecs leghíresebb épületét az Euphrasius bazilikát, amely egy jelenleg is nagyon szép állapotban megtekinthető korai keresztény templom. 1997. óta az UNESCO Világörökség részét képezi. Fagyiztunk, kávéztunk, söröztünk, majd a megadott időre visszatértünk a hajóhoz, hogy hazafelé vegyük az irányt.

Szerdán este 8 órakor a jelenlevő klubok elnökei és az érdeklődők megbeszélésre gyűltek össze. Ennek célja volt a következő időszak nemzetközi rendezvényeinek ismertetése és a további együttműködés egyeztetése. Ekkor ismertette a Cseh Klub vezetője az idei augusztus 25-28-dikai Dahlia Rally, és a Lengyel Klub vezetője a jövő évi Európa Rally programját. Elhangzott, hogy mindkét rendezvényre a magyar kempingeseket is nagy szeretettel várják.

A továbbiakban közös program már nem volt. A fürdés, pihenés, kikapcsolódás volt a fő elfoglaltságunk. Szerencsénk volt az időjárással, mert az egy hét alatt végig kellemes napsütéses remek idő volt, néha kissé túl meleg. A tenger vize fürdésre csábító volt a nap bármely időszakában. Összességében elmondható, hogy nagyon jól sikerült találkozón vettünk részt. Köszönet a rendezőknek, szervezőknek – de különösen a Somodi házaspárnak – és mindazoknak akik valamilyen formában közreműködtek e találkozó sikeres lebonyolításában. Jó volt, hogy a két magyar kempingklub tagjai együtt voltak barátságban, szeretetben, egyetértésben.

Katona Júlia

 

 

 

 

 

MHKK

Elnök:
Erdei János
Tel: +3630/9434770
E-mail: gazmester49@gmail.com
Elnökhelyettesek:
Burian Helena
Tel: +36/20/4687001
E-mail: hhelen@atlas.sk

Sívóné Cseh Katalin
Tel: +36 /70/ 222-3221
       +36/30/ 395-5365
E-mail:pcsehkati@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felügyelőbizottság

Elnöke:
Mozsolits Sándor
Tagok:
Szabó Csaba
Tamás András

 

 

 

 

 

 

Elérhetőségek

Postacím:
MHKK 4024 Debrecen Wesselényi u 43 fszt. 1
Székhely:
1108 Bp. Újhegyi út 7.

A Magyar Hagyományos Kemping Klub az alábbi elérhetőségeken fogadja az érdeklődéseket...

Központi E-mail cím: mhkk@mhkk.hu

 

 

 

 

 

Adó 1%

Adományok és adó 1% felajánláshoz
Adó számunk: 18261657-1-42

Bankszámla számunk:
OTP Bank 11714013-20003256
További infó itt

 

 

 

 

Tárhelyszolgáltató: TeraHost Kft. | 2220 Vecsés, Kinizsi utca 73. | +36 30 690 9394 | info@teratarhely.hu | teratarhely.hu
Weboldalkészítés: Debreceni weboldal készítő szakember