Karcag, Mikulás találkozó
2022.12.01-04

Szerencse, hogy Karcagon van egy nagyobb helyiség, amely hűvös vagy rossz idő esetén alkalmas az egész napos ott-tartózkodására. Sajnos azonban elég kicsi ahhoz, hogy a találkozón részt venni szándékozók mind elférjenek, ezért az MHKK vezetősége a Mikulás és a Szilveszteri találkozón résztvevő egységek számát – a zsúfoltság elkerülése érdekében – max. 25-ben határozta meg. A létszám hamar betelt, a később jelentkezők csak a várólistás helyre kerülhettek, és csak a korábban jelentkezők lemondásában reménykedhettek.

A csütörtökön kezdődő találkozóra többen már kedden vagy szerdán megérkeztek. Ekkor lett kidekorálva a konyha melletti közös helyiség. Fenyőágakkal, hópihékkel, kis mikulásokkal, angyalkákkal díszített molinó lett elhelyezve a terem egyik falára, az ablakokra és a többi falra pedig feldíszített fenyőágak kerültek. Színes égők hálózták be a falak egy részét – csuda hangulatos volt! A szerdai napra esett András névnap. Három András vett részt a találkozón: Barna, Kiszel és Tamás. Köszöntöttük őket, koccintottunk, jó egészséget kívánva nekik.

Pénteken délelőtt kézműves foglalkozás volt meghirdetve. Nemcsak lányok, de még fiú is akadt az ügyeskedők között! Jankura Klárika alaposan felkészült a foglalkozás megtartására a szükséges kellékek biztosításával. A feladat karácsonyfadíszek előállítása volt. Készült angyalka, krampuszka és télapó. Elbíbelődtünk az apróka kis alapanyagokkal: vágtuk, ragasztottuk, festettük, varrtuk. Klárika folyamatos segítése és dicsérete mellett a végén csak kialakultak a tervezett figurák! Boldogan vittük haza és mutogattuk az eredményt, amit biztosan ki fogunk rakni otthoni fenyőfánkra díszként. Köszönet Klárikának óriási türelméért és segítőkészségéért. A kézműves foglalkozás alatt kellemes volt Csajkovszkij Diótörő című balettjének zenéje, amelyet többen is néztek a videón.

Pénteken ebéd előtt és ebéd után is volt egy-egy nagyobb társaság, akik gyalogosan indultak el a Karcagi Parkerdőbe a 2017-ben átadott Lombkorona Tanösvény bejárására. A közel hat méter magasan és 300 méter hosszan kanyargó tanösvényen számos tájékoztató tábla volt látható, amelyekből megtudhattuk többek között, hogyan épülnek fel a szárazföld legnagyobb élőlényei, a fák; milyen változásokon mentek át a karcagi erdők az évszázadok folyamán, és hogy milyen nagyvadfajok kötődnek az erdőkhöz.

A találkozó megnyitója pénteken 17 órakor volt. A találkozót Erdei János Elnök úr és Burián Icka elnökhelyettes asszony nyitották meg. Köszöntötték a tagságot, majd kérték, hogy egy perces néma felállással adózzunk kedves kempinges társunk Tóth László november 17-én történt tragikus hirtelenségű halála ill. november 30-án történt temetésének emlékére. Laci és Marika erre a találkozóra, és még a szilveszterire is be voltak jelentkezve, de a sors közbeszólt. Velük többet már nem kempingezhetünk! Ezt követően fogyasztottuk el a frissen készült bundás-kenyeret és a forralt bort. Az étel-ital fogyasztása után következett a meglepetés műsor, vagyis a Hattyúk táncegyüttes Mikulás műsora és a Mikulás érkezése.

Nagy taps kíséretében vonultak be a táncos hölgyek egységes mikulás ruhában, és adták elő műsorszámukat, amely közben kellett érkeznie a Mikulásnak a zsákjával. Némi zavar támadt, mert a Mikulás kint felejtette a zsákját, anélkül meg minek is jött volna? Szerencsére hamar megtalálta, és folytatódott a tánc. A Mikulás előbb megforgatta a mikulásruhás lányokat, majd kinyitotta az ajándékokkal teli zsákját és tájékoztatta a közönséget, hogy azokat akkor fogja kiosztani, ha a közönség részéről is van valami produkció. A lelkes jelentkezők között volt Sándor Laci barátunk, aki énekelt egy dalt, Somodi Laci kedves társunk szavalt egy verset, és Jeney Jutka barátnőnk is egy kedves versikét adott elő. Ez után a Mikulás zsákjából kikerültek az ajándékcsomagok, amelyeket – a fiúkét a kiálló virgács jelezte – a táncos hölgyek vittek mindenkinek a helyére. Az ajándékozás tovább folytatódott, ugyanis az Erdős házaspár minden lakóegység részére készített ajándékcsomagot, amelyet Gizike kedves szavak kíséretében adott át részünkre – ezúton is köszönet érte. Szólt a zene, és a táncos hölgyek táncra kérték fel a fiúkat, néhány lépés után másokat is megtáncoltattak, majd sorba rendeződve kivonultak a teremből. A zene folytatódott és az éjfélig tartó tánc elkezdődött.

Szombaton délben közös ebédre gyűltünk össze. Töltöttkáposzta készült nyírségi és szabolcsi módra. Sándor Laci és kedves felesége készítették el ezt az ételt. Ez a bonyolult étel hosszas előkészítést igényel, ezért már előző nap lázas munka folyt a konyhában. A megadott időpontban délben elkezdődött az ételosztás. Három töltelék jutott egy tányérba, kívánság szerint savanyú vagy a paradicsomos változatból. Én vegyesen kértem, de hogy melyik volt a finomabb azt nem tudtam eldönteni, mert annyira ízlett mindkét változat. Aki kért tejfölt kapott a töltelékre. Az éhesek repetázhattak is. Nagy tapsot kapott a Sándor házaspár az étkezés befejezésekor. Köszönjük szépen mindannyian fáradozásukat, és a nagyon finom ételt.

Szombaton délután autóbuszos kirándulásra indultunk, hogy megnézzük a Debreceni Adventi Vásárt amelyet 2022-ben Európa 20 legjobb kisméretű karácsonyi vásárra közé válogattak. A Csonka Toronynál kiszállva a buszból, lélegzetelállító látvány fogadott. Varázslatos karácsonyi légkörbe léphettünk be, amelynek egyedülálló hátterét Debrecen belvárosának csodálatos épületei nyújtották. A városi sétány fényei, fényinstallációi – a gömb, a szarvasok, a szán vagy a fényfa, továbbá a hatalmas, élő fenyő hozzájárultak ahhoz, hogy egy mesevilágba érezzük magukat és ráhangolódjunk a közelgő, meghitt ünnepre. Több mint 90 ünnepi, feldíszített stand kínálja hagyományos kézműves termékeit, karácsonyi díszeket, szezonális ajándékokat és közel 30 faház nyújtja ínycsiklandó finomságok, különleges kulináris élvezetek széles választékát. Nagyon hangulatos a Főtéren lévő 750 négyzetméteres nagyságú jégpálya. A rendelkezésünkre álló két órában épp csak ízelítőt kaptunk az itt bemutatott csodából, de így is nagy élmény volt. Nagy-nagy köszönet a vezetőségnek ezért a programért és azért is, hogy a buszozás díja a klub pénztárcájából lett fizetve.

Napközben élveztük a fürdő kínálta nagyszerű lehetőségeket. A benti és a kinti medencék közül érdeklődés szinte csak a kinti medencék iránt volt. Igazán sajnálatos, hogy a Karcagi gyönyörű fedett uszodában, a kis tanmedencében, és benti élményelemekkel rendelkező termálmedencében elvétve lehetett csak egy-egy embert látni. Nem is lehet csodálkozni azon, hogy januártól tervezik a bezárását.

Ami már megszokott, és nagyon szeretjük, az az esti szórakozásunk. Vacsora után minden nap összeültünk, kezdetben csak beszélgettünk, néhányan társas-játékot játszottak, majd megszólalt a zene. Ki tud annak ellenállni? Nos, az MHKK-sok nem! Szerda, csütörtök, péntek, szombat este fantasztikus jó zenei összeállításokra roptuk a táncok. A technikát és a zene nagy részét Barna Bandi szolgáltatta. A disc jockey felváltva Barna Bandi, Mozsolits Sanyi és Somodi Laci volt. Vicces, mulatságos, nagyon jó hangulatú esték voltak. Vasárnap reggel már lehetett hallani panaszos hangokat, hogy itt fáj, ott fáj, kissé fárasztó, de nagyon jó esték voltak.

Vasárnap már készülődtünk haza, kiürült a kemping. Nagyon remek volt ez a találkozó is! Emlegetni fogjuk ezt a nagyon jól sikerült Mikulás-estet és a Debreceni Adventi Vásár csodálatos díszleteit. Köszönjük szépen a klub vezetőinek és minden segítőnek, hogy megszervezték és lebonyolították ezt a csodás rendezvényt.

Legközelebb az évbúcsúztatón találkozunk, ugyanitt.

Katona Júlia

 

 

 

 

MHKK

Elnök:
Erdei János
Tel: +3630/9434770
E-mail: gazmester49@gmail.com
Elnökhelyettesek:
Burian Helena
Tel: +36/20/4687001
E-mail: hhelen@atlas.sk

Sívóné Cseh Katalin
Tel: +36 /70/ 222-3221
       +36/30/ 395-5365
E-mail:pcsehkati@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felügyelőbizottság

Elnöke:
Mozsolits Sándor
Tagok:
Szabó Csaba
Tamás András

 

 

 

 

 

 

Elérhetőségek

Postacím:
MHKK 4024 Debrecen Wesselényi u 43 fszt. 1
Székhely:
1108 Bp. Újhegyi út 7.

A Magyar Hagyományos Kemping Klub az alábbi elérhetőségeken fogadja az érdeklődéseket...

Központi E-mail cím: mhkk@mhkk.hu

 

 

 

 

 

Adó 1%

Adományok és adó 1% felajánláshoz
Adó számunk: 18261657-1-42

Bankszámla számunk:
OTP Bank 11714013-20003256
További infó itt

 

 

 

 

Tárhelyszolgáltató: TeraHost Kft. | 2220 Vecsés, Kinizsi utca 73. | +36 30 690 9394 | info@teratarhely.hu | teratarhely.hu
Weboldalkészítés: Debreceni weboldal készítő szakember