2023 Kisújszállás

Kisújszállás
2023.04.27-05.02

Április 27-én, csütörtökön délelőtt, már szinte tele volt a kemping. Nagy volt e találkozó iránt is az érdeklődés, ezért néhány héttel korábban már le kellett zárni a jelentkezési lehetőséget, mert betelt a létszám. Az idő nagyon kora-tavaszi szeles-hűvös, kissé napos volt. Éjszakánként, a néhány fokra lehűlt hőmérséklet miatt még mindig kellett fűteni.

Csütörtökön délután a konyha részen nagy volt a sürgés-forgás. A csatorna partján pecázók által kifogott halakat szalagrendszerben pucoltuk. Ezt a műveletsort ismételtük még pénteken és szombaton is a vasárnapi halsütésig. Egy másik csoport a pénteki megnyitó menüjének előkészítésével foglalkozott. Pucolták, vágták a hagymát, tisztogatták a csirkemájat, majd következett a sütés, a turmixolás és a fűszerezés. Közben szólt a zene, beesteledett, és alaposan lehűlt a levegő. A közös program helyett a társaság nagyobb része inkább a lakókba visszavonulást választotta.

Többször voltunk már Kisújszálláson az elmúlt években, és tettünk városi sétát, de mindig vannak olyan klubtársaink, akiknek ez újdonság. Mivel, ezúttal is volt érdeklődés, ezért Icka vezetésével – péntek délelőtt – városi sétára indultunk. Elhaladtunk a játszótér mellett, ahol Csukás István kedves mesefiguráit csodáltuk, bementünk a Vigadó épületébe ahol egy munkatárs bemutatta az épületet. Érdekes volt a moziterem az összetolható padsorokkal, az emeleten egy színes rizs-szemekből összerakott kép, amely a 2002. évi Kulinária Olimpiára készült, és a Közösségi terem előterében Csukás István figurái. A Vigadó melletti cukrászdában fagyit és sütiket fogyasztottunk, fotóztunk Bagamérivel, majd elsétáltunk a közeli Néprajzi Múzeumba. A kedves muzeológus hölgy részletesen tájékoztatott az épület történetéről 1781-től napjainkig. Megtudtuk, hogyan is lett a „Morgó” kocsmából múzeum.

Pénteken délre babgulyást készített a Burián házaspár, amelyre minden kempinges társunkat meghívták. Az étel nagyon finom, volt. Megköszöntük ezt a kellemes meglepetést Gábornak és Ickának. Délután a vízparton, a horgászok közelében felállítottunk egy közös május-fát, amelyre lufik és színes szalagok kerültek. A találkozó megnyitója péntek este volt. Az Elnök úr köszöntötte a találkozó résztvevőit, majd Burián Icka elnökhelyettes asszony előbb köszöntötte az új tagokat, majd ismertette a találkozó programjait. Ez után következett a vendéglátás. Az előre megkent májkrémes kenyerek gyorsan fogytak. Felségesen finom volt ez étel! Szólt a zene, kisebb csoportok alakultak ki az asztaloknál, de olyan hideg volt, hogy jobb volt zárt helyen tölteni az este további részét.

A szombat nagy eseménye a horgászverseny volt nyolc résztvevővel. Először a helyek kerültek kisorsolásra, majd Icka két nagy födő összeütésével elindította a küzdelmet. A halak előzetesen nem voltak értesítve, ezért nagyon szórványosan jelentkeztek. Pedig micsoda ínyenc falatokkal készültek a versenyzők! Még nézni is rossz volt, nemhogy szagolni, de a kellemes napsütésben öröm volt a vízparton lenni. Déli 12 órakor a födők ismételt összeütésével Icka véget vetett a küzdelemnek. Következett a zsákmány mérése. Ez nem volt problémamentes, de végül sikerrel zárult. A győztes Hevesi József lett 1,7 kg-os eredményével. Jutalma egy üveg bor volt. Vigaszdíjra ketten is érdemesek voltak Erdei János és Tomosi Lajos, mivel nekik nem volt mérhető eredményük. Ők megosztott díjazásban részesültek: egy göcsörtös faágra nyers halrudacskás doboz volt felkötve. Három kisgyerek is lelkes résztvevője volt a pecázásnak, ezért ők is kaptak ajándékul csokikat és plüss figurákat.

Délután – amikor a gyönyörű Kumania fürdőbe átsétáltunk – hangos zeneszóra lettünk figyelmesek. Kiderült, hogy az Amigó Band zenekar adott ekkor egy órás műsort a fürdő fennállásának 11. évfordulója alkalmából. A közönség a medencében lubickolva hallgatta műsorukat. A zenei program után a vendégeket megvendégelték 250 személyes tortával. Finom, friss, málnás-habos tortaszeletet kaptunk.

Este végre kissé javult az idő. Előbb élő zenére, majd gépzenére lelkes csapat ropta a táncot este 10 óráig, de utána is még sokan ott maradtak beszélgetni.

Vasárnap reggel ismét óriási nyüzsgés volt a konyhában. Készült az ebéd, ami paprikás krumpli volt kolbásszal. Egy másik csoport a halsütésnél szorgoskodott. Kukoricadarás hempergetés után sültek a halak, amiből azután a helyben levők azonnal fogyasztottak, akik nem voltak ott, azoknak a lakókhoz vitték kóstolót. Rengeteg sült hal volt, jutott mindenkinek, aki kért.

Vasárnap délre paprikáskrumpli készült Burián Gábor és segítői nagyszerű főzésének és ízesítésének köszönhetően. Ebédeléshez elfoglaltuk helyünket az ott levő sörasztaloknál, majd sorban álltunk az ételosztáshoz. Sorban álltunk a csapolt sörért is. Ezúttal is volt repetázási lehetőség a paprikáskrumpliból és a sörből is.

A nap folyamán kedves kötelesség volt a májusfa állítás. Ötletekből nem volt hiány! A megszokott színes szalagok és lufik mellett sörösdobozok és egyéb apróságok kerültek a májusfákra. A legnagyobb sikert az a májusfa aratta, amelyiken tanga bugyiba öltöztetett színes lufik voltak. A lufikon női nevek szerepeltek amelyeket a megcímzett hölgyek később meg is kaphattak. Az is nagyon tetszett, amelyre a színes szalagok mellett evőeszközök voltak felkötözve.

Este hét órakor kezdődött a hangszeres, élőzenés szerenád azoknak a hölgyeknek, akiknek a lakójánál ki volt téve feldíszített májusfa. A háziasszony a szerenádot itallal, süteménnyel, édességgel köszönte meg. Mivel majdnem minden lakónál megállt az egyre növekvő létszámú csapat, a menet nagyon lassan haladt. Csongrádi Laciék lakója előtt kedves játékban lehetett részt venni. A fiúkat az egyik, a lányokat a másik oldalra állították. A fiúknál egyszerre öt vállalkozó versenyezhetett. Mindegyik elé 1-1 üres sörösüveg lett téve. Spárgát kötöttek a versenyző derekára úgy, hogy a toll hosszan lelógva szabadon mozoghasson. A feladat a toll sörösüvegbe juttatása volt. Sok próbálkozás, sok nevetés kísérte a játékot. A lányok ping-pong labdát kaptak. Előttünk az asztalon pohárba édesség volt elhelyezve. A ping-pong labdának egy asztalon történő pattanás után valamelyik pohárba kellett pottyannia. Ez is nagyon aranyos játék volt! Jankura Klárinál egyensúly-érzékelős, ugrálós játékra volt lehetőség ami nagy derültséget váltott ki a nézőkből.

Hétfőn volt május elseje. Reggel nyolc órakor zenés ébresztőt kaptunk. Jó volt hallani ifjúkorunk mozgalmi dalait. A felvonulás kilenc órakor kezdődött. Zászlókkal, transzparensekkel, lufikkal felszerelve, piros és kék nyakkendővel, a lányok hajában szalaggal, esetleg copffal, hosszú menetbe rendeződtünk. Zeneszó mellett, énekelve, de vidáman nevetgélve vonult a tömeg. Időnként lelkesítő mozgalmi jelszavak hangzottak fel innen-onnan a tömegből. A kemping recepciójától indultunk, tettünk egy kört az utcán és a kempingben, majd befejezésül, helyet foglaltunk konyharésznél. Itt már megfőtt a kolbász. Sorba álltunk az osztáshoz. Mindenki kapott egy pár főtt kolbászt mustárral, kenyérrel. Még az idő is velünk örült ezen a szép napos délelőttön!

Az idő ugyan megjavult, de nekünk az időnk lejárt. Nagyon kellemes napokat töltöttünk Kisújszálláson. Remek programokon vettünk részt, amelyek megszervezéséért köszönettel tartozunk a klub vezetőinek.

Találkozunk legközelebb Hajdúböszörményben.

Katona Júlia

 

 

 

 

MHKK

Elnök:
Erdei János
Tel: +3630/9434770
E-mail: gazmester49@gmail.com
Elnökhelyettesek:
Burian Helena
Tel: +36/20/4687001
E-mail: hhelen@atlas.sk

Sívóné Cseh Katalin
Tel: +36 /70/ 222-3221
       +36/30/ 395-5365
E-mail:pcsehkati@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felügyelőbizottság

Elnöke:
Mozsolits Sándor
Tagok:
Szabó Csaba
Tamás András

 

 

 

 

 

 

Elérhetőségek

Postacím:
MHKK 4024 Debrecen Wesselényi u 43 fszt. 1
Székhely:
1108 Bp. Újhegyi út 7.

A Magyar Hagyományos Kemping Klub az alábbi elérhetőségeken fogadja az érdeklődéseket...

Központi E-mail cím: mhkk@mhkk.hu

 

 

 

 

 

Adó 1%

Adományok és adó 1% felajánláshoz
Adó számunk: 18261657-1-42

Bankszámla számunk:
OTP Bank 11714013-20003256
További infó itt

 

 

 

 

Tárhelyszolgáltató: TeraHost Kft. | 2220 Vecsés, Kinizsi utca 73. | +36 30 690 9394 | info@teratarhely.hu | teratarhely.hu
Weboldalkészítés: Debreceni weboldal készítő szakember