2023 Mátrafüred-Sástó

Sástó
2023.09.07-10

A sok termálfürdős kempinges találkozó után, most kirándulós programot kínált tagjainak az MHKK. Ehhez kiváló időjárás is társult. Csodaszép helyszín, nagyszerű program, remek idő, és jó társaság! Lehet ennél többet, jobbat kívánni?

Csütörtökön dél tájban érkeztünk a kempingbe. Elhelyezkedés, és a korábban érkezettek köszöntése után, ismerkedtünk a környékkel. A kemping a Mátra szívében, a Sás-tó partjának varázslatos környezetében helyezkedett el. Minden beálló egységnek önálló víz és áramszolgáltatása és kellemesen lehatárolt területe volt. A vizesblokkok könnyen elérhetők, ragyogó tiszták és minden igényt kielégítők voltak.

Megnéztük, körbejártuk a tavat. Ez Magyarország legmagasabban fekvő tava, (tengerszint felett 507 m) víz mélysége egy méter körül mozog. Korábban itt egy csapadék és talajvizek által táplált mocsaras terület volt, amely egy lefolyástalan mélyedésben alakult ki csekély vízfelülettel, viszont nagy sásállománnyal. 1960-ban a mocsarat lecsapolták, medréből 40 ezer köbméter iszapot hordtak ki, eltávolították a vízinövények nagy részét. A víz elszivárgását a gyöngyösi téglagyárból kapott agyag bedöngölésével oldották meg. A tó víz utánpótlását a Farkaskúti forrásból valósították meg.

A kemping mellett, rövid sétával elértük az 1900-ban magán-kezdeményezésre épült Kozmáry kőkilátót. Innen remek körpanoráma nyílt a környékre.

A találkozó megnyitója este 18:00 órakor volt. A találkozót az Elnök úr nyitotta meg. A programok ismertetésére felkérte Burian Gábort ugyanis ő, mint erdész, e terület kiváló ismerője. A kiránduló programokat ő állította össze. Ekkor már javában égett a tábortűz, amely mellett mindenki nyársra húzta saját sütnivalóját és nagy gondosan sütögette vacsoráját. Vacsorázás után még sokáig a tűz mellett maradtunk, beszélgettünk, majd mindenki visszavonult a lakójába.

Pénteken 8:30-kor gyülekeztünk a bejárat közelében. Innen menetrend szerinti autóbuszjárattal mentünk a Parád-gallyai elágazóig, majd következett a gyalogtúra. Először gyönyörű erdei úton elsétáltunk a Csórréti víz tározóig, amely 1977-ben épült. Ez Magyarország legmagasabban fekvő ivóvízellátást szolgáló víz tározója és egyben víz tisztító műve. Folytattuk utunkat az erdőben, többszöri kisebb megállókkal, pihenőkkel, követve a turista jelzéseket. Érintettük utunk során a Farkaskúti forrást, ahol megtöltöttük vizes palackjainkat és nagyobb pihenőt tartottunk. Aki útközben megéhezett, elővette tarisznyájából a csomagolt ennivalóját és azt elfogyasztotta. Mindig bevártuk a lassabban haladókat. Nagy örömünkre szolgált, amikor megpillantottuk kempingünket. Délután 3 óra felé érkeztünk meg. 11 km utat tettünk meg.

A délután folyamán még a kempingből is látható, és rövid sétával elérhető sástói Mátra Libegőre szálltunk fel. Itt egy időben 62 széken, 124 személy teheti meg a 7 perces menetidőt közel 500 méter hosszan. A Libegő a Sástót köti össze az Oxigén Adrenalin Kalandparkkal. Sajnos kalandozni nem volt időnk a késői indulás miatt, de igy is nagyszerű élmény volt körbe tekinteni a gyönyörű tájon.

Szombaton autóbuszos kirándulásra indultunk. Első úti célunk Mátraszentimrén a Mátra Ásványház megtekintése volt. Ez az ásványház egyedülálló ásványgyűjteménnyel várja a látogatókat. Magyarország és a Kárpát medence bányászati értékei és legszebb ásványai mellett a világ számos tájáról származó ásványkincseket mutat be. Ez Közép-Európa egyik legnagyobb magángyűjteménye kb. 600 m2-es kiállító téren több mint 3000 ásvánnyal. Gyönyörű volt, amikor az egyik vitrinben lévő ásványokat infrafénnyel megvilágítva mutatta be a tulajdonos tárlatvezető. Vásárlásra is volt lehetőség.

Rövid buszozás után Galyatetőre érkeztünk. A parkolóból meredek úton jutottunk fel a Galya kilátóhoz. Az épületet – amely turista szállásként is szolgál – lépcsősor veszi körül. 157 lépcsőfokon jutottunk fel a legfelső szintre, ahonnan nagyszerű panoráma tárult a szemünk elé. A 770 négyzetméter alapterületű turistaházban 52 fő pihenheti ki a kirándulás fáradalmait.

Következő úti célunk Parádsasvár volt. Itt megnéztük azt a műhelyt, amelyben a több százéves hagyományt – az üvegfúvást – élesztették újjá. A Mátrában már a 16. század óta hagyománya van az üvegfújásnak. A mennyiségi öblös üveg- és palackgyártás több mint 300 esztendeje, a Rákóczi uradalom alatt indult meg. 1767 óta működött üveggyár Parádsasváron, egészen 2005-ös bezárásáig. A gyár sok évtizedes felhalmozott szakmai tudását ma a manufaktúra viszi tovább. A bemutató egy órás időtartama alatt láthattunk pohár, váza, hattyú üvegtárgyak előállítását. Vásárlási lehetőség is volt a bemutatót követően.

Parádsasvárról Parádfürdőre, a Cifra Istálló és Kocsimúzeumba látogattunk, amely épület 1880-ban épült Ybl Miklós tervei alapján, eklektikus stílusban. A Cifra Istálló 1971 óta múzeumként is funkcionál otthont adva ezzel a Kocsimúzeumnak, ahol a kerék feltalálásától egészen a díszes hintókig mutatták be a kocsikészítés történetét. A Cifra név a vörös téglás díszes külsőnek és a vörös márvány burkolatú belső térnek köszönhető.
A kiállításon hintók és kocsik mellett hajtószánt, vadászkocsit, konflist és sok egyebet is láthattunk. Az istállóban több magyar lófajta is helyet kapott.

Élményekkel tele, késő délután érkeztünk vissza a kempingbe. Jól esett a pihenés. Néhány óra elteltével azonban már ismét talpon voltunk. Indult a zene, a tánc! Hogy is múlhatna el rendezvény tánc, mozgás nélkül? Este 10 óráig roptuk a táncot, mintha pihentek lennénk, pedig többen bevallották, hogy van izomlázuk a szokatlanul sok gyaloglás miatt.

Emlékezetes szép napokat töltöttünk el Sástón. Jó volt ez a kirándulós hétvége, a sok-sok látnivalóval. Köszönet érte a klub vezetőinek, de elsősorban Burian Gábornak, aki megtervezte, vezette ezeket a programokat remek szakértelemmel és időérzékkel. Jó lenne, ha máskor is lenne ilyen kirándulós program! Természetesen ahhoz, hogy ez ennyire jól sikerüljön, kellett az a nagyszerű idő is, ami az egész programunk alatt kitartott.

Találkozunk legközelebb Kiskunhalason.

Katona Júlia

 

 

 

 

MHKK

Elnök:
Erdei János
Tel: +3630/9434770
E-mail: gazmester49@gmail.com
Elnökhelyettesek:
Burian Helena
Tel: +36/20/4687001
E-mail: hhelen@atlas.sk

Sívóné Cseh Katalin
Tel: +36 /70/ 222-3221
       +36/30/ 395-5365
E-mail:pcsehkati@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felügyelőbizottság

Elnöke:
Mozsolits Sándor
Tagok:
Szabó Csaba
Tamás András

 

 

 

 

 

 

Elérhetőségek

Postacím:
MHKK 4024 Debrecen Wesselényi u 43 fszt. 1
Székhely:
1108 Bp. Újhegyi út 7.

A Magyar Hagyományos Kemping Klub az alábbi elérhetőségeken fogadja az érdeklődéseket...

Központi E-mail cím: mhkk@mhkk.hu

 

 

 

 

 

Adó 1%

Adományok és adó 1% felajánláshoz
Adó számunk: 18261657-1-42

Bankszámla számunk:
OTP Bank 11714013-20003256
További infó itt

 

 

 

 

Tárhelyszolgáltató: TeraHost Kft. | 2220 Vecsés, Kinizsi utca 73. | +36 30 690 9394 | info@teratarhely.hu | teratarhely.hu
Weboldalkészítés: Debreceni weboldal készítő szakember