2024 Hódmezővásárhely

Hódmezővásárhely
      2024.04.18-21

A remek tavaszi időt a kedd hajnali hidegfront alaposan átalakította. Lehűlt a levegő, fújt a szél, esett az eső. Már kedden szerettünk volna indulni a találkozóra, de a barátságtalan idő visszatartott. Szerdára sem javult meg ugyan az idő, de azért elindultunk. Sok elszánt bátor kempinges már ott volt amikor megérkeztünk. Csütörtökön, az eső mellett dél tájban még jégeső is esett rövid ideig. Sajnos többen a jelentkezők közül úgy beijedtek, hogy inkább otthon maradtak. Így is 38 egység vett részt a találkozón.

Amikor megérkeztünk és körül néztünk a kempingben és a fürdőben, nagy örömmel állapítottuk meg, nagyon jól tettük, hogy a rossz idő ellenére is eljöttünk erre a találkozóra. Patika tisztaság fogadott mindenütt. A kemping helyiségei kényelmesek, praktikusak, igényesek, a fürdő pedig bámulatosan sokat kínált. A szabadban és a fedett részen is van 50 méteres úszómedence, gyermekmedence, wellness részleg, különféle hőmérsékletű termál és tiszta vizes medencék igényes környezetben. A medencék melletti pavilonokban étkezési vásárlási lehetőséget is kínáltak. Külön meg kell említeni a kemping esti, éjszakai nagyszerű világítását, ugyanis a legtöbb helyen a sötétben az orrunkig sem lehet látni.

A találkozó megnyitója csütörtökön este 6 órakor volt a kemping főutcáján. Erdei János elnök úr köszöntötte a megjelenteket, majd Sivóné Katika elnökhelyettes asszony ismertette a találkozó programjait. Ekkor már nem esett az eső, de elég hideg volt. A vendéglátás zsíroskenyér volt lila hagymával. Mindenki magának kente a kenyerét. Rövid ideig még folyt a tere-fere, de a hideg idő bezavarta a jelen lévőket a lakóikba.

Pénteken 10 órától városnézésre indultunk gyalogosan. Néha még a nap is kisütött, a hőmérséklet is 10 fok fölé csúszott, így azután kezdtünk reménykedni, hogy visszatér a tavaszi idő. Sivóné Katika volt az idegenvezetőnk, aki alaposan felkészült a város nevezetességeiből. Megtudtuk, hogy ez a megyei jogú város Csongrád-Csanád vármegye második legnagyobb népességű és Magyarország második legnagyobb területű települése. Mivel a kempingünk a városközpont közelében volt, így rövid sétával a fontosabb látnivalókat megnézhettük. Kezdtük az árvízvédelmi fallal, majd megcsodáltuk – többek között – a Bethlen Gábor Református Kollégium épületét, a Bankpalotát, a Fekete Sas Kaszinót és annak emeleti gyönyörű báltermét, a Polgármesteri Hivatalt és benne a dísztermet. Lehetőség volt felmenni a Városháza 57 méter magas tornyába, amelynek kerengőjéből csodálatos panoráma tárult elénk. Kb. 2 órás sétánk után visszatértünk a kempingbe.

Amig a társaságunk nagyobb része a városnéző sétán vett részt, Vincze János és segítői hatalmas bográcsban készítették az ebédet. Tárkonyos raguleves készült, amelynek hozzávalóit már előző napon lelkes közreműködők tisztították, pucolták, darabolták. Ebédelésünk idejére még a nap is kisütött. A kemping főutcájára kiraktuk asztalainkat, a székeket, majd sorban álltunk a bográcsnál az ételosztáshoz. Csodálatosan finom volt ezúttal is az étel. Vincze Janit nagy tapssal jutalmaztuk. Már kezdtük szétpakolni az asztalokat, amikor megjelentek a kempingben a helyi televízió munkatársai és riportot készítettek klubunk vezetőivel, és felvételeket készítettek a lakókocsikkal és lakóautókkal jól megtelt kempingről. Megérkezett a kempingbe a város polgármestere, Márki Zay Péter úr is, aki nagyon szívélyesen, kedvesen, baráti hangulatban beszélgetett velünk. Ezt a kempinget ugyanis, kb. egy évvel ezelőtt adták át, és ilyen nagy létszámú látogató közössége még nem volt.

Este a közös helyiségben Sashalmi Éva születésnapját ünnepelni gyűltünk össze. Remek táncos este alakult ki. A zenét Gadóczi Karcsi szolgáltatta, és ahogy az már lenni szokott, nagyon jó volt a hangulat. Késő éjszakáig roptuk a táncot, boldogan, felszabadultan. Szerencse, hogy csak a mi társaságunk volt a kempingben, így nem zavartunk másokat.

Szombaton korán keltünk, mert Szerbiai látogatás szerepelt a programunkban. Első úticélunk a Szabadkai piac volt. Buszunk, már negyedórával az indulás előtt megérkezett. Kellemes utazásunk volt a határig. Péter Zoliék pálinkáját Sivó Tibi kínálta az út során – többször is – édes és sós süteménnyel meg Sivóné Kati kedveskedett az útitársaknak. A határon kissé megtört a lendület, mert csak másfél órás várakozás után tudtunk tovább haladni. A piaci látogatásra, vásárlásra, két óra szabad időt kaptunk. A hatalmas piac óriási – többnyire kínai és török – árú kínálatát végig néztük. Többen vásároltak, ettek is valamit, majd folytattuk utunkat.

Előbb a Szabadkától 8 km-re fekvő Palicsi tóhoz utaztunk. Palics vizének gyógyhatását a 19. században fedezték fel, ezért felkapott fürdőhely volt az Osztrák-Magyar Monarchiában. A 20. században azonban fokozatosan romlott a vízminősége, ugyanis Szabadka és a Palicsi Állatkert szennyvizét ide vezették. A tó mellé telepített szennyvíztisztító pedig nem működött megfelelő hatékonysággal. A nátrium-szulfátos iszap az évtizedek alatt vastagon lerakódott a fenéken. Az elszaporodott algák miatt a vize 2008 óta sötétzöld és nyálkás. Palicson egy tóparti presszóban kávéztunk, sütiztünk, gyönyörködtünk a panorámában, majd folytattuk utunkat a Pacséri gyógyfürdőköz.

Pacsér városában 2014-ben tört fel a termálvíz. Először egy termáltavat alakítottak ki körülötte, majd 2018-ban átadtak egy fürdőt is. Ennek különlegessége, hogy a vize 2015 óta lilás-rózsaszín árnyalatban tör fel. Ez az elszíneződés az ásványi anyagok összetételének változása miatt jött létre, de ez a vízminőséget nem befolyásolta. A tó vizének színe szezononként változik egy kicsit. Sajnos, megtekinteni nem volt lehetőségünk, mert vizét karbantartások miatt leengedték, és az újra nyitást későbbi időpontra ígérték.

Utaztunk hazafelé. A határon rövid várakozás után átjutottunk. Még a hazaútra is maradt egy kis pálinka, meg sütemény. Hat órakor érkeztünk vissza a kempingbe. Mivel este 8-ig volt nyitva a fürdő, még volt lehetőségünk fürdeni is. Vasárnap már a többség hazafelé készülődött. Nagyon jól éreztük magunkat Hódmezővásárhelyen, ide bármikor szívesen visszajövünk. Úgy látszik, hogy ez már az idei évben bekövetkezhet, mert klubunk vezetői tárgyalásokat kezdtek arról, hogy esetleg itt tartanánk meg az évadzárót rendezvényt, vagyis a szilveszteri bulit.

Köszönjük a vezetőinknek, hogy ezt a rendezvényt megszervezték.
Találkozunk legközelebb Túrkevén.

Katona Júlia

 

 

 

 

MHKK

Elnök:
Erdei János
Tel: +3630/9434770
E-mail: gazmester49@gmail.com
Elnökhelyettesek:
Burian Helena
Tel: +36/20/4687001
E-mail: hhelen@atlas.sk

Sívóné Cseh Katalin
Tel: +36 /70/ 222-3221
       +36/30/ 395-5365
E-mail:pcsehkati@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felügyelőbizottság

Elnöke:
Mozsolits Sándor
Tagok:
Szabó Csaba
Tamás András

 

 

 

 

 

 

Elérhetőségek

Postacím:
MHKK 4024 Debrecen Wesselényi u 43 fszt. 1
Székhely:
1108 Bp. Újhegyi út 7.

A Magyar Hagyományos Kemping Klub az alábbi elérhetőségeken fogadja az érdeklődéseket...

Központi E-mail cím: mhkk@mhkk.hu

 

 

 

 

 

Adó 1%

Adományok és adó 1% felajánláshoz
Adó számunk: 18261657-1-42

Bankszámla számunk:
OTP Bank 11714013-20003256
További infó itt

 

 

 

 

Tárhelyszolgáltató: TeraHost Kft. | 2220 Vecsés, Kinizsi utca 73. | +36 30 690 9394 | info@teratarhely.hu | teratarhely.hu
Weboldalkészítés: Debreceni weboldal készítő szakember