2024 Túrkeve

Túrkeve
2024.05.16-20

Nagy érdeklődés kísérte ezt a találkozót, ugyanis Túrkevén ezen a hétvégén rendezték meg a XXIV. Kevi Juhászfesztivált. Nem sokkal a találkozó meghirdetése után már be is telt a létszám, és le kellett zárni a további jelentkezés lehetőségét. Csütörtökön délután már csaknem teltház volt. Sokan voltak a kemping központi részen, ahol a szociális helyiségek is voltak. Itt nagy össze-visszaságban települtek le a lakóegységek. A kissé távolabbi helyek parcellázottak, rendezettek voltak. Később megnyitották a lakóegységek részére a fürdő területét is. A hét végére az is teltházassá vált. A mi klubunkon kívül még volt ott másik klub is és sok külföldi vendég: lengyelek, hollandok, románok, németek stb.

Ragyogó napfényes időben érkeztünk Túrkevére. A terület nagyon szépen karbantartott, füves volt. A mellékhelyiségek felújítottak, és a nap bármely időszakában gyönyörű tiszták voltak. A fürdő fedett része nagyon kellemes volt, de a jó időben, a vendégek inkább a szabadban lévő egyetlen termálmedencét keresték fel. Itt nagy volt a zsúfoltság, és sajnos délután – a vízforgatás ellenére – kissé „sűrűvé” vált a víz.

Pénteken hajnalban nagy eső volt. Az eső reggelre ugyan elállt, de az idő borús maradt, és többször is eleredt az eső – hiába vártuk a napsütést. A találkozó megnyitója este 6-kor volt a kemping főutcáján. A menü zsíroskenyér volt lila hagymával. Nagyon sokan voltunk a megnyitón. A vezetőség több új tagot is bejelentett, akik kézfeltartással vetették észre magukat. Sajnos, bemutatkozásra nem került sor. Egy órán belül lebonyolódott az egész megnyitó ünnepség, és egyszer csak üres lett a megnyitó helyszíne, mindenki visszavonult a lakójába, vagy kisebb baráti körébe. Amit régebben megszoktunk, hogy volt egy kis zene, tánc, az most elmaradt. Úgy tűnt, hogy igény sincs rá.

Szombaton ragyogó napsütésre ébredtünk. Kellemes meleg lett az idő. Kisebb csoportokban, egyénileg látogattunk a városba a fesztivál helyszínére, ahol egész napos program szórakoztatta a nagyszámú érdeklődő közönséget. 165 sorszámozott bográcsot láttunk, amelyben készültek a finomságok. Elsősorban, és legnagyobb számban birkapörkölt készült, de voltak akik marhapörköltet, sóletet, pacalt, halászlét, slambucot készítettek. A sorszámozott bográcsokra szavazni is lehetett. 3200-3500 Ft-ért adtak egy adag ételt. Végig jártuk a hatalmas forgatagot, megcsodáltuk a kézművesek remekeit, vettünk is nagyon fontos dolgokat. Néztük a türelmes birkákat, akik békésen hagyták, hogy nyírják őket. Közben a színpadon folyamatosan ment a műsor, jó nagy közönség előtt. Többnyire mozdulni is alig lehetett.

A színpad közelében lenyűgöző élményben volt részünk. Egy nagyon kreatív művész készített fluoreszkáló képeket, boszorkányos ügyességgel. Keretbe foglalva, ledes fénnyel megvilágítva csodálatos élményt nyújtott. A fiatal művész, Danka Imre, egy-egy képet kb. ¼ óra alatt készített. Nem győztük csodálni, hogy pillanatok alatt mi kerül ki a keze közül. Kempinges társaink is megbűvölve nézték, majd vásároltak is szép számmal az elkészült képekből. Már amikor hozzáfogott a képhez, akkor megvolt a vevője. Flakonokból szórta a különleges alapra a gyönyörű színű festékeket, és az ujjával, papírral, pamaccsal, szivaccsal, és hasonló kellékekkel rendezte, alakította, varázslatos ügyességgel és gyorsasággal a csodaszép tájképeket. Visszatérve a kempingbe, akik vásároltak képe(ke)t, azok a szerzeményeiket nagy boldogan mutatták az otthon maradottaknak.

Vasárnap ismét borúsan indult a nap, de szerencsére, mire az asztalhoz ülni készülődtünk, már kisütött a nap. Két féle közös ebéd készült: Erdei János elnök úr birkapörköltet, Burian Gábor barátunk meg hentestokányt készített. Kb. 60-60 adag étel készült mindkét bográcsban. A köretet mindenki magának készítette el. A szokásos módon, hosszú asztalsort alakítottunk ki, és ott helyet foglaltunk. Sorban álltunk a megfelelő bográcsnál, majd megettük, amit kaptunk. Nagyon finom volt mindkét étel. Repetázni is lehetett az étkes kempingeseknek. Ettünk, beszélgettünk, kortyolgatott mindenki kedvére, majd egyre aggodalmasabban néztük az eget, mert ismét sötét felhőket hozott a feltámadó szél. Fél 3-kor azután nagy eső kerekedett, és ez szétzavarta a társaságot.

Amikor elállt az eső, és újra visszatért a jó idő, játékos vetélkedőre került sor, amelynek legeredményesebb versenyzője elnyerte a Pünkösdi Király címet. Közel 30 versenyző küzdött a megtisztelő címért. Volt 3 ügyességi és 3 szellemi típusú feladat. Minden versenyző kapott egy lapot, amelyre a pontszámai lettek rögzítve.
– Az ügyességi játékok a következők voltak: célba dobás (darts), labdával kosárba dobás, karikával tüskékre dobás. Minden játéknál három kísérlet volt engedélyezve próbaként.
– A szellemi típusú játéknál a következő feladatok voltak: először, 3 dobókockával kellett dobni, és az egyes kockákon lévő pontokhoz tartozó kérdésekre kellett válaszolni. A kérdések mind, a pünkösd témakörébe tartoztak. Másodszor találós kérdésekre kellett válaszolni. Harmadszor egy-egy feladatlapon lévő híres épületet kellett felismerni.
A kapott pontszámok összesítése alapján a Pünkösdi Király címet Pusztai Ádám nyerte el. Fejére korona került, és piros palásba lett beöltöztetve. Nyereménye egy üveg pezsgő volt. Ádám fogta a pezsgősüveget, jól felrázta, majd kibontotta. Szerte-széjjel spriccelt a pezsgő, igy jutott mindenkinek, ha nem is a szájba, de a fejre, ruhára. A második legmagasabb pontszámot Gálné, Teri érte el, ezzel ő lett a Pünkösdi Királynő. Ő is kapott koronát, a palástja pedig fehér volt. A király és a királynő fotózásával ért véget a verseny. Nagyon köszönjük a klub vezetőinek, hogy ezt a remek játékot megtervezték és lebonyolították.

Hétfőn már a hazautazás napja volt. Pakoltunk, búcsúzkodtunk. Mivel ismét örülhettünk a ragyogó napsütésnek, ezért többen az indulás előtt még élvezték a fürdő szolgáltatásait. Szép napokat töltöttünk Túrkevén, jól éreztük magunkat. Köszönjük szépen vezetőinknek, hogy ezt a találkozót megszervezték.

Katona Júlia

 

 

 

 

MHKK

Elnök:
Erdei János
Tel: +3630/9434770
E-mail: gazmester49@gmail.com
Elnökhelyettesek:
Burian Helena
Tel: +36/20/4687001
E-mail: hhelen@atlas.sk

Sívóné Cseh Katalin
Tel: +36 /70/ 222-3221
       +36/30/ 395-5365
E-mail:pcsehkati@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felügyelőbizottság

Elnöke:
Mozsolits Sándor
Tagok:
Szabó Csaba
Tamás András

 

 

 

 

 

 

Elérhetőségek

Postacím:
MHKK 4024 Debrecen Wesselényi u 43 fszt. 1
Székhely:
1108 Bp. Újhegyi út 7.

A Magyar Hagyományos Kemping Klub az alábbi elérhetőségeken fogadja az érdeklődéseket...

Központi E-mail cím: mhkk@mhkk.hu

 

 

 

 

 

Adó 1%

Adományok és adó 1% felajánláshoz
Adó számunk: 18261657-1-42

Bankszámla számunk:
OTP Bank 11714013-20003256
További infó itt

 

 

 

 

Tárhelyszolgáltató: TeraHost Kft. | 2220 Vecsés, Kinizsi utca 73. | +36 30 690 9394 | info@teratarhely.hu | teratarhely.hu
Weboldalkészítés: Debreceni weboldal készítő szakember