Farsang Kiskunmajsán 2019.02.14 – 2019.02.17

Az MHKK hagyományosan a Kiskunmajsai farsanggal szokta megkezdeni a kempinges évadot. A farsang a tavaszvárás ősi örömünnepe, amelyet évszázadok óta az evés, ivás, lakodalmak, disznótorok, jelmezes felvonulások jellemeznek. Az egyház az ördögök ünnepének tartotta és tiltotta, de gyakran a világi hatóságok sem nézték jó szemmel a farsangi kicsapongásokat. Nekünk ez a rendezvény igazi kikapcsolódás várva-várt esemény volt a hosszú, kempingezés nélküli téli időszak után.

Csütörtökön, csodálatos napsütéses időben utaztunk Kiskunmajsára. Megérkezve a kempingbe, jó volt felfedezni és üdvözölni a régen látott ismerősöket. Kényelmesen elhelyezkedtünk a kemping szépen karbantartott területén. Könnyű volt napsütéses helyet találni, hiszen a még lomb nélküli fákon nagyszerűen átsütött a nap. Élveztük a remek időt és a társaságot a kempingben és a fürdőben egyaránt.

Pénteken este volt a rendezvény megnyitója a kemping szabad területén. Nagy bográcsban illatozott a forralt bor, a kirakott asztalokon gusztusos elrendezésben volt a libazsír, a lila hagyma és a friss kenyér az MHKK ajándékaként. A megjelenteket Erdei János elnök úr köszöntötte, majd hozzáláttunk a falatozásnak. Közben szólt a zene, esteledett, hűvösödött az idő. A kellemes félhomályban néhányan táncra is perdültek. A legkitartóbbak éjfél felé fejezték be az estét.

Szombaton nagy volt a készülődés. Szorgos kezek vágták, szeletelték, előkészítették a hozzávalókat az ebédre beígért toros káposztához. Az ügyes, rutinos csapat Jenő irányításával a megadott időre el is készítette az ebédet. Mások, akik a farsangi felvonulásban voltak érintettek próbálták jelmezeiket, kiválasztották a jelmez jellegéhez illő zenét, megtervezték a bevonulási koreográfiát. Végül össze kellett állítani a bevonulók és a hozzá tartozó zeneszámok sorrendjét.

Ebédelni a kemping éttermébe mentünk. Vittük a tányért, poharat, evőeszközt. Sorban álltunk a bográcsnál, megkaptuk az ételt, majd elfogyasztottuk. Nagyon finom volt ezúttal is a bográcsos kaja, amelyben szinte több volt a hús, mint a káposzta. Nagy tapsot kapott érte a főszakács! Ebéd után még kicsit ott maradtunk, beszélgettünk. Többen a fürdőbe mentek, vagy készültek az esti programra.

A jelmezes farsangi felvonulás hat órára volt meghirdetve. Az étteremben az asztalok megteltek az otthonról hozott süteményekkel, italokkal, poharakkal. A jelmezesek kint az előtérben gyülekeztek, a többiek meg elfoglalták helyüket az asztaloknál. Az ajtóban kínált és elfogyasztott fogadó pálinka jó kis alaphangulatot biztosított. A farsang alkalmából Erdei János elnök úr köszöntötte a résztvevőket, majd sorszám szerint szólította a jelmezeseket. Amikor felhangzott a zene, a jelmezes vagy jelmezesek mintegy műsort adva végiglejtettek a „kifutón”. Minden bevonuló nagy tapsot kapott.

Elsőként a Micsoda nő dallamára hat hölgy lejtette a gondosan kitervelt és begyakorolt koreográfiát. Őket követte a Temesvárról érkezett három tini kislány remek produkciója. Nagy derültség kísérte Hófehérkét, akinek törpéi a hasában lettek elrejtve. Nagyon tetszett a Tiroli négyes elegáns tánca és ruházata. Jót nevettünk a Késői Mikuláson. A modern Pompadour erotikus tánca szemet gyönyörködtető volt. A Bohócok bevonulását nagy derültség kísérte. A Boszorkány remek lovaglást mutatott be a seprűjén. A Keresztapa, mint elegáns gengszter gyűjtötte be az értékeket. Mici mackó aranyos medvetáncot lejtett. Következtek a szakemberek. Előbb az autószerelő, majd a szobafestő, szakmájuk jellegzetes eszközeivel és mozdulataival. Nagyon tetszett az Öreg pecás bevonulása horgász kellékeivel, majd zsörtölődő asszonyával. Következtek az Indiánok, majd a készségesen italt kínáló Pincérnő. A Hupikék törpikék aranyosak, az Ördögök csinosak voltak. A Túró Ruditól többen kaptunk túró rudit. Az Arab Emirátusból felismertük a büszke arab férfit és elnyomott asszonyát. A Hippik csuda aranyosak voltak! Az Ötös ikreket nem tudtuk megkülönböztetni és felismerni. Utolsóként jöttek a Készülődők. A két fürdőruhásból hosszú ceremónia után –nagy derültséget okozva – egy felöltözött pár lett.
A jelmezesek bevonulása után a zsűri megkezdte munkáját. Az egyenkénti pontszámokat összeadva alakult ki a végső sorrend. Az Elnök úr hirdette ki az eredményt. Első helyezett lett a Hippi páros, második az Öreg pecás és harmadik megosztva a Micsoda nő és a Hupikék törpikék. Különdíjat kaptak a Három a kislány és a Készülődők. Összesen 41 kempinges vett fel valamilyen jelmezt, tehát kicsit kevesebben, mint a résztvevők fele. Ez után kezdődött a farsangi mulatozás. Sörös Laci remek zenét szolgáltatott. Mindenki táncolt, boldog mosolygós arcokat lehetett látni. Zene-tánc kifulladásig következett úgy, ahogy az a programban is szerepelt.

Vasárnap már a hazautazásé volt a fő szerep, de azért a többségnél ez csak a fürdőzés után következett. Csodálatos napokat töltöttünk Kiskunmajsán! Köszönhető ez egyrészt a nagyszerű, kora tavaszi napsütéses időnek, de leginkább a remek szervezésnek, a mindenre kiterjedő figyelemnek. Külön köszönet illeti Sörös Lacit a remek zenéért, amivel az egész társaságot táncba vitte, megmozgatta. Magdikának is köszönjük a sok-sok ötletet, segítőkészséget a jelmezek kitalálásában, gyakran az előállításában. Jó hagyomány ez a farsang, jövőre találkozunk ugyanitt!
Katona Júlia

 

 

 

 

MHKK

Elnök:
Erdei János
Tel: +3630/9434770
E-mail: gazmester49@gmail.com
Elnökhelyettesek:
Burian Helena
Tel: +36/20/4687001
E-mail: hhelen@atlas.sk

Sívóné Cseh Katalin
Tel: +36 /70/ 222-3221
       +36/30/ 395-5365
E-mail:pcsehkati@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felügyelőbizottság

Elnöke:
Mozsolits Sándor
Tagok:
Szabó Csaba
Tamás András

 

 

 

 

 

 

Elérhetőségek

Postacím:
MHKK 4024 Debrecen Wesselényi u 43 fszt. 1
Székhely:
1108 Bp. Újhegyi út 7.

A Magyar Hagyományos Kemping Klub az alábbi elérhetőségeken fogadja az érdeklődéseket...

Központi E-mail cím: mhkk@mhkk.hu

 

 

 

 

 

Adó 1%

Adományok és adó 1% felajánláshoz
Adó számunk: 18261657-1-42

Bankszámla számunk:
OTP Bank 11714013-20003256
További infó itt

 

 

 

 

Tárhelyszolgáltató: TeraHost Kft. | 2220 Vecsés, Kinizsi utca 73. | +36 30 690 9394 | info@teratarhely.hu | teratarhely.hu
Weboldalkészítés: Debreceni weboldal készítő szakember