Hajdúnánás 2019

Hajdúnánási találkozó

2019.05.16-19

Hajdúnánás városa Hajdúszoboszló és Debrecen mellett Hajdú-Bihar megye harmadik fürdővárosa. Lakosainak száma kb. 17000 fő. Az ország északkeleti régiójában Debrecentől 40, Nyíregyházától 27 km-re található. Az 1962-ben megnyitott Városi Fürdőben 1019 m mélységből 67 C fokos termálvíz tör a felszínre. A víz nagy só-koncentrációjú nátrium-kloridos, jódos-brómos ásványvíz, amely összetétel vetekszik a Hajdúszoboszlóiéval. Gyógyvízzé 1989-ben nyilvánították.

A találkozó csütörtökön kezdődött. A megelőző napokban, de még szerda délután is hűvös-esős volt az idő, nem éppen kempingezésre csábító. Az indulástól kezdve azonban vasárnap délutánig csodás napsütéses tavaszias lett az idő, csak időnként tűntek fel ijesztgető sötét felhők, de eső nem esett. Érkezéskor baráti szeretettel fogadtak a korábban érkezettek és segítettek a parkolóhely kiválasztásában.

Hat óra felé asztalokkal-székekkel összegyűltünk a központi sátorban a találkozó megnyitása céljából. Tóth Magdi elnökhelyettes asszony köszöntötte a megjelenteket majd az MHKK ajándékaként megvendégelte a résztvevőket petrezselymes tócsnival és fehér borral. Folyamatosan sütötték férjével a tócsnit és adták körbe egy tálon az elkészülteket. Jutott bőven mindenkinek.  Nagyon finom volt. Étkezés után is még sokáig ott maradtunk beszélgetni. Közben diszkréten szólt a zene, néhányan táncoltak is.

Pénteken ismét összegyűltünk a kemping közepén felállított sátorban és körülötte. Magdiék ezúttal is remekeltek. Street food, azaz gyorskaja vagy utcai étel-kóstoló szerepelt a programban. Több órán keresztül készült a smoker-ben (füstölő-sütő készülék) a BBQ különlegesség, amelyet adagonként, papírtányérra téve salátákkal tálalták fel. Még favillát is kaptunk hozzá. Érdekes, finom, különleges étel volt. Az étel elfogyasztása után ismét ott maradtunk beszélgetni – nagyon jól éreztük magunkat.

Szombaton délután a többség kerékpárral, néhányan személyautóval indultak el a kempingtől kb. 2,5 km-re levő struccfarmra. Itt a tulajdonos idegenvezetése mellett először végigjártuk a telepet, majd megebédeltünk. Megtudtuk, hogy a strucc Magyarországra a 90-es évek elején került be. Első tenyészete itt, Hajdúnánáson jött létre 1993-ban. Jelenleg az országban több száz tenyésztő és több ezer állat van. A struccnak minden része hasznosítható, ugyanis a tojásai mellett a tolla és a bőre is keresett termék. Egy egészséges tojó 3-4 éves korától 7-8 éves koráig tojik és évente 30-70 tojást tojhat. A strucctoll az egyetlen antisztatikus anyag, így a számítógép és a műszeripar is keresi, de a híres mulatóhelyek is elképzelhetetlenek nélküle. A bőrét az olaszok vásárolják, a húsát pedig többnyire nyugat európai piacokra exportálják.

Amikor a struccfarmra megérkeztünk éreztük a bográcsban készülő struccgulyás ínycsiklandozó illatát. A látogatás befejezése után az étteremben felszolgálták piros zománcos füles lábasokban a struccgulyát. Finom volt, megettük. Csemegének még – mintha csoki darabok lettek volna – összevagdalt strucc-szalámit tettek az asztalokra. Jóllakottan távoztunk.

Nagyon jól szervezett volt ez a találkozó, köszönet érte a szervezőknek! Volt idő egyéni programokra is. Egyénileg látogattunk el pl: az I. Hajdúnánási Öko Expo kiállításra a Kendereskertbe, majd az Aranyszalma Galériába ahol Reszeginé Nagy Mária népi iparművész szalmafonási remekeit csodáltuk. Ismerkedtünk a várossal, élveztük a hatalmas fürdőterület medencéit, pancsoltunk, lustálkodtunk, olvastunk, pihentünk, beszélgettünk, kikapcsolódtunk.

Vasárnap hazafelé készült a társaság. Elbúcsúztunk egymástól azzal, hogy valamelyik következő rendezvényen ismét találkozunk. A következő találkozó Tatán lesz.

Katona Júlia  

 

 

 

 

MHKK

Elnök:
Erdei János
Tel: +3630/9434770
E-mail: gazmester49@gmail.com
Elnökhelyettesek:
Burian Helena
Tel: +36/20/4687001
E-mail: hhelen@atlas.sk

Sívóné Cseh Katalin
Tel: +36 /70/ 222-3221
       +36/30/ 395-5365
E-mail:pcsehkati@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felügyelőbizottság

Elnöke:
Mozsolits Sándor
Tagok:
Szabó Csaba
Tamás András

 

 

 

 

 

 

Elérhetőségek

Postacím:
MHKK 4024 Debrecen Wesselényi u 43 fszt. 1
Székhely:
1108 Bp. Újhegyi út 7.

A Magyar Hagyományos Kemping Klub az alábbi elérhetőségeken fogadja az érdeklődéseket...

Központi E-mail cím: mhkk@mhkk.hu

 

 

 

 

 

Adó 1%

Adományok és adó 1% felajánláshoz
Adó számunk: 18261657-1-42

Bankszámla számunk:
OTP Bank 11714013-20003256
További infó itt

 

 

 

 

Tárhelyszolgáltató: TeraHost Kft. | 2220 Vecsés, Kinizsi utca 73. | +36 30 690 9394 | info@teratarhely.hu | teratarhely.hu
Weboldalkészítés: Debreceni weboldal készítő szakember