Karcag 2019

Karcagi Birkafőző Fesztivál
2019.06.27 – 06.30

Az Alföldön, a Közép-Tiszavidék síkságán, Jász-Nagykun-Szolnok megye legkeletibb településén, Karcagon rendezett kempingtalálkozót az M.H.K.K. Ez az ország ötödik legnagyobb területű városa Budapest, Hódmezővásárhely, Debrecen és Hajdúböszörmény után. Szolnok és Debrecen városoktól egyaránt 60-60 km-re fekszik. A városban ekkor rendezték meg a 21. Birkafőző Fesztivált, amely eseményre több mint tízezren látogattak el és mintegy félezer bográcsban főtt a birkatest.
A találkozó csütörtökön kezdődött. Amikor dél tájban megérkeztünk a 35 C fok körüli hőségben, nagyon örültünk annak, hogy a kemping területén hatalmas lombos fák vannak, amelyek árnyékában jól el lehetett helyezkedni. Már ekkor is sok ismerőssel találkoztunk és ahogy telt az idő egyre többen érkeztek. Jó volt, hogy a fürdő közvetlenül a kemping mellett helyezkedett el, így rövid séta után el lehetett érni a számunkra megfelelő hőmérsékletű medencét.
Este nyolc órakor volt a találkozó megnyitója. Erdei János elnök úr köszöntötte a nagy számban megjelent kempingeseket. Ismertette a találkozó programját, majd elmondta, hogy terveztek egy kis kvízjátékot, amelyhez legalább négy fős csapatokat kellene kialakítani. Miután ez megtörtént, átadta a szót Magdikának, aki ismertette a szabályokat. Elmondta, hogy tíz általános és tíz zenei kérdésre kell válaszolni. Az általános kérdésekre adható négy lehetséges választ ő felsorolja és abból kell a csapatoknak a helyeset kiválasztani. Aki először csap az asztalra és bemondja a jó választ azé lesz a pont. A legtöbb pontot szerző csapat nyeri a versenyt. Némi zűrzavar támadt, mert szinte egyszerre csaptak többen is az asztalra, nehéz volt igazságosan kiosztani a pontokat, de végül is sikerült. A zenei kérdéseknél a felhangzó néhány ütem után már mondták a versenyzők a szerzőt, énekest vagy a szám címét. Nyertes a 2. csapat lett, nyereményük egy üveg bor volt.
Csütörtök estére jelezte a meteorológia, hogy hidegfront érkezik nagy esővel, lehűléssel. Nyíregyházi és Kisvárdai otthon maradt ismerősök óriási viharról, jégesőről tájékoztattak, de Karcagon csak jóleső légmozgást és jó-néhány fokos lehűlést tapasztaltunk. A kvíz-játék után tánci-tánci következett. Sörös Lacinak köszönhetően egymást követték a jobbnál jobb zeneszámok. Táncoltunk kint a szabadban a hűvösben és bent a jó melegben, hiszen a falak továbbra is ontották a meleget.
A naptárban ezen a napon László névnap szerepelt. Ez alkalommal Sörös Laci és Andrea pezsgős koccintásra hívták az együtt bulizó kempinges társakat. Jól esett a hideg pezsgő, amivel nagy szeretettel köszöntöttük kedves Laci barátunkat. Éjfél tájban fejeződött be a mulatság. Az utolsó, a ráadás számban az összes jelenlévő hölgy felkérte egy-egy fordulóra az ünnepelt Lacit a többiek tapsa mellett.
Pénteken laza napot tartottunk. Az időre nem lehetett panaszunk, mert a hidegfront hatására üde friss lett a levegő. Többen besétáltak a városba, nézték a másnapi fesztivál előkészületeket, hiszen akkorra már felállították a színpadot és a főút menti pavilonokba kikerült a rengeteg ehető, nézhető és vásárolható portéka. Megnéztük a város egyik legértékesebb műemlékét is, az 1859-ben épített szélmalmot. Este az érdeklődők a Bikini együttes másfél órás koncertjét nézhették meg.
Szombaton délelőtt kerékpáros kirándulásra indultunk Magdika vezetésével a kemping közelében lévő, 2017-ben épített lombkorona sétányhoz. A közel hat méter magasan épített sétaösvényen végig haladva szemlélhető az erdő élővilága, az erdő állományalkotó fáinak formája, elhelyezkedése. A magasról elénk tárult a földről láthatatlan fészkek, odúk és lakóik világa. Szerencsére társaságunkban volt Burián Gábor barátunk, aki erdész lévén érdekes tájékoztatást tartott az évgyűrűk keletkezéséről, az út közben látható fákról és tulajdonságaikról. Az ingyenesen megtekinthető sétány elején a gyermekek számára egyenes és kanyarokkal teli csúszda készült. A vállalkozó kedvű kempingesek élvezettel csúszkáltak ezeken, talán nem is csak a fotózás kedvéért.
Szombaton zajlott a városban a birkafőző fesztivál. Nekünk a kempingben készült a birkapörkölt Erdei Janika és a sertéspörkölt Sándor Laci vezetésével. Előzetesen lehetett jelentkezni bármelyikre azzal, hogy a köretet és a savanyúságot mindenki magának biztosítja. Kiraktuk a kemping egyik utcájába az asztalokat, székeket a 13 órakor kezdődő ebédeléshez. Nagyon hosszú volt az asztalsor, hiszen több mint százan ebédeltünk akkor együtt.
Este a városi színpadon a fő műsorszám a Neoton família koncertje volt. A főtérhez vezető utakat a járműforgalom elől már a fesztivál kezdetén lezárták, de a szombati napon még fizető kapukat is felállítottak. Ötszáz forintért lehetett venni azt a karszalagot, amivel szabadon lehetett mozogni. A koncert kezdetére, este 9 órára hatalmas tömeg gyűlt össze. A színpadon zajló eseményeket óriás kivetítőn lehetett követni annak is, akinek kevésbé jutott jó hely. Óriási hangerővel ment a műsor, ezért mi néhány szám után a kemping felé vettük az irányt. Beérve a kempingbe kellemes meglepetés ért. Három fáklyával megvilágított – egyébként sötét – helyen játszott a gitárján és énekelt Sörös Laci, a többiek meg félkőrben előtte ülve hallgatták. Kellemes szép lírai dalokat adott elő. Áradt a nyugalom, vagyis erős kontraszt volt a kinti hangzavar és e békés nyugalmas zene között. Nagy kincs nekünk a mi Sörös Laci barátunk!
Vasárnap, ahogy az már lenni szokott, megkezdődött a rámolás, pakolás. Még egy utolsó búcsú a nagyszerű fürdőtől, azután a barátoktól és indulás haza. Találkozunk majd egy következő rendezvényen. Jó volt együtt lenni, szívesen emlékszünk majd vissza erre a találkozóra is. Köszönjük a szervezőknek, hogy ezt a találkozót is megszervezték.
Katona Júlia

 

 

 

 

MHKK

Elnök:
Erdei János
Tel: +3630/9434770
E-mail: gazmester49@gmail.com
Elnökhelyettesek:
Burian Helena
Tel: +36/20/4687001
E-mail: hhelen@atlas.sk

Sívóné Cseh Katalin
Tel: +36 /70/ 222-3221
       +36/30/ 395-5365
E-mail:pcsehkati@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felügyelőbizottság

Elnöke:
Mozsolits Sándor
Tagok:
Szabó Csaba
Tamás András

 

 

 

 

 

 

Elérhetőségek

Postacím:
MHKK 4024 Debrecen Wesselényi u 43 fszt. 1
Székhely:
1108 Bp. Újhegyi út 7.

A Magyar Hagyományos Kemping Klub az alábbi elérhetőségeken fogadja az érdeklődéseket...

Központi E-mail cím: mhkk@mhkk.hu

 

 

 

 

 

Adó 1%

Adományok és adó 1% felajánláshoz
Adó számunk: 18261657-1-42

Bankszámla számunk:
OTP Bank 11714013-20003256
További infó itt

 

 

 

 

Tárhelyszolgáltató: TeraHost Kft. | 2220 Vecsés, Kinizsi utca 73. | +36 30 690 9394 | info@teratarhely.hu | teratarhely.hu
Weboldalkészítés: Debreceni weboldal készítő szakember