Komáromi beszámoló 2019

Kempingtalálkozó Komáromban

2019.03.14 – 03.17

Hiába reménykedtünk abban, hogy március közepén már szép idő lesz, ez csak nem akart bekövetkezni. Szeles, hűvös, barátságtalan időben utaztunk csütörtökön Komáromba, ahol örömünkre csaknem teltházas kemping fogadott. Ez a kemping a legdrágább kempingek közé tartozik. Az ügyes MHKK vezetők – bízva a kempingezést szerető tagjaikban – úgy kötötték meg a szerződést, hogy harminc lakóegység részvételétől már jelentős kedvezményt alkudtak ki. Már az első nap délután nem volt kétséges, hogy létszámunk bőven fölötte van e minimum követelménynek.

A találkozó megnyitója csütörtök este a kemping kényelmes, meleg társalgójában volt. Erre az időre készítettek szorgos hölgyek az MHKK ajándékaként bundáskenyeret – óriási mennyiségben – és kitettek egy központi asztalra minden igényt kielégítő italválasztékot, amelyben volt sör, bor, pálinka és üdítőital is. Szappanos Sándor elnökhelyettes úr köszöntötte a résztvevőket, ismertette a találkozó programjait, majd jó étvágyat kívánt az ott illatozó bundás kenyérhez. Étkezés után még sokáig ott maradtunk, beszélgetni, tereferélni.

Pénteken gyalogosan indultunk el a közelben lévő Klapka György Múzeumba. Idegenvezetőnktől megtudtuk, hogy Komárom hazánk legrégebben lakott területei közé tartozik. Éltek itt kelták, majd rómaiak, akik a folyó vonalát erődökkel, katonai táborokkal erősítették meg. Brigetio a római légió tábora, az egykori Pannónia virágzó városa volt. Az ásatások 1992-ben indultak be, amelynek eredményeként óriási mennyiségű leletanyag gyűlt össze. 1996-ban nyitották meg ezt a múzeumot, ahol a különböző tárgyi leletek mellett különböző rekonstrukciókkal érzékeltetik a római kori életet is. Láttunk itt falfestményt, mennyezetdíszítést, a négy évszakot megszemélyesítő portrérészleteket, továbbá szarkofágokat csontvázakkal és ékszerekkel, használati tárgyakkal.

További városi sétánk során betértünk a Városháza alagsori helyiségeiben 1987-ben megnyitott Magyar Tengerészeti Gyűjteményt megnézni. Ez az ország egyetlen összefüggő gyűjteménye, amely a magyar kereskedelmi- és haditengerészet történetét a 13. szd. közepétől a II. VH. végéig mutatja be. E gyűjteményt Dr. Juba Ferenc (orvos, jogász, tengerészkapitány) 1987-ben adományozta Komárom városának. Több száz dokumentum, fénykép, hajózási eszköz, tengerész-emléktárgy, egyenruha mutatja be a tengerészéletet. E sok élmény és látnivaló után visszatértünk a kempingbe. Ekkor elkezdett esni az eső és változó intenzitással egész reggelig esett.

Szombaton 10 órakor a kemping bejáratához jött a kisvonat, amely a Monostori erődhöz szállított. A két kocsiban 80 fő számára volt hely, így a késve érkezők már csak gyalog tudtak az erődhöz eljutni. Ingyenesen léphettünk be az erődbe is a Duna-Gerecse kártyánkkal, azonban a kártya-sorszámok egyenkénti adminisztrációja és az idegenvezetői díj beszedése olyan lassan ment a pénztárnál, hogy még közben a gyalogosok is befutottak. Két csoportra osztva jártuk végig a kazamatákat. Idegenvezetőnk élvezetes történelmi áttekintést adott az erődben folyt életről a római kortól napjainkig. Megtudtuk, hogy ez volt az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb, 200.000 katona befogadására alkalmas erődrendszere. A török időkben is bevehetetlen volt, amit hirdet a nyugati bástya „Kőszűz” szobrán lévő latin felirat: sem csellel, sem erővel.

Az erődlátogatás után a kisvonattal elkocogtunk a szlovák oldalra. A Zichy-palota tágas udvarán, ahol kialakították az Európa udvart, megálltunk fél órára nézelődni, fotózni. A tervezők célja itt az volt, hogy a különböző európai országok jellegzetes építészeti stílusát adják vissza az udvar egyes épületei. A város életében fontos szerepet játszó uralkodók, valamint Európa védőszentjeinek szobrait is itt állították fel. Visszaszálltunk a kisvonatba – amelynek nylon függönyei szerencsére le voltak engedve, így némileg védett az erős széltől és a hidegtől – és hazafelé vettük az irányt.

Este közös vacsorára gyülekeztünk a kemping társalgójában tányérral, evőeszközzel és pohárral felszerelve. Az MHKK vezetése ismét megvendégelte a társaságot, ezúttal bolognai spagettivel. Nagyon finom volt ez az étel is! Vacsora után Sörös Laci fergeteges hangulatot varázsolt a terembe. Zenélt és énekelt olyan számokat, amit mindenki ismert, így vele énekeltünk. Igazi klub-hangulat alakult ki!

Közben kezdődött a készülődés a Komárom Szépe versenyre benevezettek között. Először két 10 év alatti szép kislány érkezett. A kifutón először kissé elfogódottan, majd egyre magabiztosabban vonultak nagy taps kíséretében. Következtek a verseny favoritjai. Előbb egy fürdőruhás hosszú hajú zsemle-keblű hölgy, majd jött a pöttyös bőszoknyás Juliska csinos fejékkel dekorálva. Óriási hahotázás, nevetés kísérte lépteiket. A zsűri nem tudott mást tenni, mindkét kategóriában díjat adott, mégpedig megosztott első helyeket.

A verseny után folytatódott az éneklés. Sörös Laci igazán kitett magáért! Játszott olyan számokat is, amelyekre lehetett táncolni. A csodás hangulat egyre fokozódott. Sajnos közeledett a 10 óra, amikor be kellett fejezni a szórakozást, mulatozást. Nagyon-nagyon jó buli volt.

Vasárnap teljesen meglepődtünk, hogy az előrejelzésnek megfelelően, ragyogó napsütésre ébredtünk. Szélcsend volt és dél tájban már 20 fok közelében járt a hőmérséklet. Nagy kár, hogy csak a búcsúzás napján örülhettünk a jó időnek. Nagyon jó volt ez a találkozó! Köszönet érte Szappanos Sanyinak és Marikának, valamint az esti remek hangulatot biztosító Sörös Lacinak. 

Katona Júlia

Komárom!

Nagyon szépen köszönjük Marikának és Sanyinak, hogy a távolság ellenére felvállalták – felvállalják, többünk örömére, a nyugati régióban lévő fürdők levezénylését. Komáromban a programok mennyisége és minősége nagyon megfelelő volt. Tárlatvezetést kaptunk a Klapka György és a Magyar tengerésztörténeti  múzeumban, majd másnap a Komáromi erődben, ahova érdekességképpen  helyi kisvonattal mentünk, melyet teljesen megtöltöttünk, majd azzal átmentünk a Szlovákiai Komárnóba, ahol egy kis sétára volt lehetőségünk. A programok alatt nem esett az eső, így szárazon úsztuk meg az érdekes, látványos kirándulásokat. Az meg természetes volt, hogy minden estét együtt töltöttük a fedett teremben ahol egyik nap bundás kenyér, másik nap pirítós kenyér, harmadik este pedig magyaros milánóival lepet meg minket a vezetőség, persze a megfelelő folyadék pótlásáról is gondoskodtak.

Az első dunántúli találkozón nagyon szép létszámban 40 egységgel vettünk részt. Ez is mutatja, hogy van igény ezen tájrészen történő találkozókra.

Ezúton köszönjük az egész vezetőségnek, hogy ez évtől beiktatták a klub életébe a dunántúli fürdőket!

Sashalmi Éva

 

 

 

 

MHKK

Elnök:
Erdei János
Tel: +3630/9434770
E-mail: gazmester49@gmail.com
Elnökhelyettesek:
Tóth Csabáné Magdi
Mobil: +36/20/8005035
E-mail: tmaggie01@gmail.com
Burian Helena
Tel: +36/20/4687001
E-mail: hhelen@atlas.sk

 

 

 

 

 

Felügyelőbizottság

Elnöke:
Mozsolits Sándor
Tagok:
Szabó Csaba
Horváth Tibor

 

 

 

 

 

Elérhetőségek

Postacím:
MHKK 4024 Debrecen Wesselényi u 43 fszt. 1
Székhely:
1108 Bp. Újhegyi út 7.

A Magyar Hagyományos Kemping Klub az alábbi elérhetőségeken fogadja az érdeklődéseket...

Központi E-mail cím: mhkk@mhkk.hu

 

 

 

 

 

Adó 1%

Adományok és adó 1% felajánláshoz
Adó számunk: 18261657-1-42

Bankszámla számunk:
OTP Bank 11714013-20003256
További infó itt

 

 

 

 

Tárhelyszolgáltató: TeraHost Kft. | 2220 Vecsés, Kinizsi utca 73. | +36 30 690 9394 | info@teratarhely.hu | teratarhely.hu
Weboldalkészítés: Debreceni weboldal készítő szakember