Túrkeve 2021

Túrkeve
2021.05.13 – 05.16

Megtöltöttük a Túrkevei kempinget amikor végre 8 hónap után – védettségi igazolvány bemutatása mellett – engedélyezett lett a kempingezés. A találkozó csütörtökre meghirdetett kezdetét megelőzően a hét elején már többen megérkeztek. Szerencsések voltak, mert akkor még napsütéses szép idő volt, ami fokozatosan elromlott. Gyakran esett az eső, fújt a szél, lehűlt a levegő.

Bár az időjárás nem volt igazán kedvünkre való, azért a kempinges társakkal örömteli, boldog találkozások voltak, szolid köszöntésekkel. A korábban megszokottaktól eltérően most inkább az integetés vagy a könyökpacsi jelentette az üdvözlési formát. Örültünk, hogy többnyire fertőzésmentesen átvészeltük az elmúlt időszakot, és a vakcinázáson is túl vagyunk.

A találkozót csütörtökön az Elnök úr és két helyettese nyitották meg. Köszöntötték a megjelenteket, ismertették a programokat, majd következett a hagyományos zsíros kenyér parti. Ehhez már előzőleg megkezdődött a készülődés, ugyanis az asztalokra a kenyér és a lila-hagyma mellé kis tálkákban frissen sült libatepertő és leszűrt liba-zsír, valamint vörösboros palackok kerültek. Nagyot lakomáztunk a bőséges kínálatból. Beszélgettünk, fecserésztünk, majd a felcsendülő zeneszóra kellemesen átmozgattuk tagjainkat.

Másnap délelőtt gyalogosan átsétáltunk a kemping közelében lévő Finta Múzeumba. Itt a múzeum munkatársa részletesen bemutatta az ott látható sokrétű gyűjteményt. Előbb a helytörténeti és néprajzi kiállítás darabjait néztük meg, majd megcsodáltuk a Finta testvérek alkotásainak darabjait. A Finta testvérek, Sándor, Gergely és Sámuel, a 20. század első felének kiemelkedő szobrászművészei voltak. Életútjuk különbözőképpen alakult, más-más módon találtak rá tehetségükre, amely nem merült ki szobrászatban, hanem éremművészeti, grafikai alkotásokkal, novellaírással, könyvillusztrációkkal is kiegészült. A kiállítás harmadik része a Korda testvéreknek állít emléket. A három Korda testvér élete olyan, mint egy magyar népmese. Egy kis alföldi tanyáról indult el a három szegény fiú, hogy meghódítsa a világot. Híres emberek lettek. Sir Alexander Korda, az angol filmipar legendás megalapítója, öccse Zoltán, a többszörösen díjazott filmrendező és Vince, az Oscar díjas díszlettervező és festőművész.

Amikor visszasétáltunk a kempingbe, még főtt a nagy bográcsokban a birka- és a sertéspörkölt. Előzetesen választani lehetett, hogy ki melyik pörköltféleséget szeretné enni. A köretet és a savanyúságot mindenki magának készítette el. Kiraktuk az asztalokat, székeket a bográcsok közelébe, majd sorba álltunk az osztáshoz. A pörköltek finomak voltak, csak elégedett hangokat hallottunk. Az ebédelés befejezése után még többen ott maradtak az asztaloknál beszélgetni.

Szombaton délelőtt a napsütéses idő kerékpározásra csábított. Elég nagy csapat alakult ki, akikkel kitekertünk a Berettyóhoz. Több tanyát is láttunk útközben. Egyiknél megismerkedtünk egy kedves fiatal házaspárral, akik üdítőkkel kínálták csapatunkat. Ezt a velünk lévő több gyerek is nagy örömmel elfogadta. Meg kell jegyeznem, hogy ez a környék az utak minősége szempontjából nagyon hátrányos helyzetű. Folt hátán folt és kátyúk sokasága dekorálja az utakat, tehát nagyon figyelmesen kellett mozgatni a kerékpár kormányát. Szerencsére nem történt bajunk. A hazafelé tartó úton, még betértünk egy kis fagyizásra.

Szombaton este szalonnasütögetésre gyűltünk össze. Szerencsére az idő kedvezően alakult, mert éppen nem esett az eső. Hangulatos volt a tábortűz majd annak parazsa általi világításban készíteni a vacsorának valót, majd falatozni, beszélgetni. Az erősen hűvösödő idő zavarta be a társaságot a lakókba.

Többször jártunk már Túrkevén, többnyire akkor, amikor a Birkafesztivált rendezték. Az idén ez sajnos elmaradt, de a fürdő és annak gyógyvize a régi jól megszokott. A termálvizű szabadtéri medencékben a víz kellemesen meleg, selymes, lágy, erősen petróleum szagú. A fedett részen lévő uszoda hőmérséklete is jólesően langyos, de nagyon klóros. Naponta többször átmentünk fürdeni, úszkálni.

Az idei első kempingezésünk jól sikerült. Végre kimozdultunk otthonról és találkoztunk, beszélgettünk barátainkkal, fürödtünk, pancsoltunk és jó programokban vettünk részt. Az időjárás, így május közepén lehetett volna jobb is, de ezt sajnos befolyásolni nem tudjuk. Köszönjük szépen a klub vezetőinek, hogy ezt a találkozót megszervezték.

Találkozunk a jövő héten Kiskőrösön.

Katona Júlia

 

 

 

 

MHKK

Elnök:
Erdei János
Tel: +3630/9434770
E-mail: gazmester49@gmail.com
Elnökhelyettesek:
Burian Helena
Tel: +36/20/4687001
E-mail: hhelen@atlas.sk

Sívóné Cseh Katalin
Tel: +36 /70/ 222-3221
       +36/30/ 395-5365
E-mail:pcsehkati@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felügyelőbizottság

Elnöke:
Mozsolits Sándor
Tagok:
Szabó Csaba
Tamás András

 

 

 

 

 

 

Elérhetőségek

Postacím:
MHKK 4024 Debrecen Wesselényi u 43 fszt. 1
Székhely:
1108 Bp. Újhegyi út 7.

A Magyar Hagyományos Kemping Klub az alábbi elérhetőségeken fogadja az érdeklődéseket...

Központi E-mail cím: mhkk@mhkk.hu

 

 

 

 

 

Adó 1%

Adományok és adó 1% felajánláshoz
Adó számunk: 18261657-1-42

Bankszámla számunk:
OTP Bank 11714013-20003256
További infó itt

 

 

 

 

Tárhelyszolgáltató: TeraHost Kft. | 2220 Vecsés, Kinizsi utca 73. | +36 30 690 9394 | info@teratarhely.hu | teratarhely.hu
Weboldalkészítés: Debreceni weboldal készítő szakember