Vadna 2020

Vadna
2020.07.30-08-02

A Vadna-Park Üdülőközpontban – amely a szlovák-magyar határ bánrévei átkelőjétől alig 20, Miskolctól 30, Kazincbarcikától 7 km-re van Vadna település határában – már második alkalommal rendezett találkozót az MHKK. Ez a Bükk hegység lábainál fekvő üdülőparadicsom egy huszonkét hektáros kristálytiszta vizű tó köré épült. Körbe sétálva, kb. két km hosszú. A tó medre iszapos és köves, mélysége 1-25 méter közötti, átlagosan 17 méter mély. A szélén sekélyebb a víz, fürdésre csábító. Amikor ott voltunk a tó vize 27 C-fokos volt.

Többen már a találkozó kezdete előtt megérkeztek. Szerencsések voltak, mert úgy tudtak elhelyezkedni, hogy a part menti fák némi árnyékot adtak nekik, míg a későbbi érkezőknek teljesen napsütéses hely jutott. Gyönyörű volt a tó környezete! A kempingezésre kijelölt helyünk olyan gondozott füves területen volt, amilyet még egyik kempingben sem tapasztaltunk. Jól esett mezítláb mászkálni és vétek volt kiteríteni a lakó előtt a szőnyeget. Rend, szépség és tisztaság volt mindenütt.

A találkozó megnyitója csütörtökön 17 órára volt meghirdetve, de olyan tikkasztó meleg nyári nap volt, hogy ezt későbbre kellett halasztani. A társaság inkább a vízben vagy a vízparton az árnyékban heverészett. Na nem mindenki! Két szorgos horgász társunk, Somodiné Jolika és Barna Bandi már kora reggel óta a vízparton időztek horgászfelszereléseikkel. A délelőtt folyamán még mérsékelt sikerrel pecáztak. A szákban néhány kárász árválkodott, de délután nagy fordulat következett. Bandi horgára nagy hal harapott rá, és komoly küzdelem indult hal és horgász között. Ekkor már vagy 20-an drukkoltunk, szurkoltunk Bandinak a sikerért. Engedd meg, ereszd, pipáltasd, nehogy a nádasba menjen, össze ne akadjon a másik horoggal hangzottak a jó tanácsok. Kb. 40 perces fárasztás után Jolika kiemelte a 7,2 kg-os pontyot. Nagy élmény volt a gyönyörű ponty látványa! Megmérni sem volt könnyű, de sajnos az a szabály, hogy a 3 kg feletti halat vissza kell dobni a tóba. Fénykép őrzi azt a pillanatot, amikor puszit kapott a hal Banditól majd a kapott sebének fertőtlenítése után visszaengedte a tóba. Ez után horgászainkhoz szegődött a horgászszerencse és sorban fogták ki a kárászokat és a pontyokat. Több 3 kg fölötti ponty is horogra akadt, de azok egy-egy puszi és sebfertőtlenítés után visszakerültek a tóba.

Míg a horgászok a parton a halfogás, addig Tóth Magdiék a lángossütés érdekében tevékenykedtek. Közben üzembe lett helyezve egy 50 literes söröshordó, amelyet a Vadnán lévő kempingesek finanszíroztak. 19 órára megsült a lángos és már az időjárás is alkalmas volt a megnyitó megtartásra. Erdei János elnök úr és Tóthné Magdi elnökhelyettes asszony nagy szeretettel köszöntötték az ismét nagy számban megjelent kempingeseket. Ismertették a másnapi lecsófőző és a szombati diósgyőri autóbuszos kirándulás tudnivalóit, majd jó étvágyat kívántak a lángos elfogyasztásához, amely a klub ajándéka. Közben szólt a zene, kellemes terefere indult. Néhányan ismét kisétáltunk a horgászokhoz, akiknek szákjában már kezdett komoly halmennyiség összegyűlni. Megpucoltuk az akkor már kb. 6 kg halat, és beraktuk a hűtőszekrénybe. Kellemesen, baráti beszélgetésekkel telt az est további része.

Pénteken lecsófőző verseny indult nyolc csapat részvételével. Ellátmányként a klubtól kaptunk paprikát paradicsomot és hagymát. A többi hozzávalót és a fűszereket minden csapat saját lecsókészítési koncepciója szerint, maga biztosította. Elvárás csak az volt, hogy 13. órára a pártatlan zsűri asztalára kerüljön a remekmű. Már 9 órakor nagy volt a nyüzsgés a mosogató előtti fedett teraszon. Aki nem sorolódott be valamely főzőcsapathoz, az számíthatott az Elnök úr által készített lecsóra. A korai kezdés azt eredményezte, hogy jóval a megadott határidő előtt elkészült volna néhány csapat lecsókompozíciója, ezért a véglegesítés előtt kis felfüggesztésre volt szükség. A pályamunkákat egyforma műanyag tányérra helyezve kellett a zsűri asztalára tenni. Közben megkezdtük az ebédelést előbb a saját, majd a más által készített lecsóból. Mindegyik finom volt, nehéz feladatot kapott a zsűri. Amikor megszületett az eredmény, azt Morócz Imre a zsűri és az MHKK korábbi elnöke ismertette. A legjobb lecsót az Elnök úr készítette, de ő lemondott a díjról, így az Aprókák csapat nyerte az 1. helyezést. Nyereményük 2 fő részére 3 éjszaka a Vadna-Park Üdülőközpontban, a 2. helyezést a Csabaiak nevű csapat nyerte, a 3. helyezett pedig a Banditák nevű csapat lett. Mindhárom díjazott kedves kis ajándékcsomagot kapott, amelyben fakanál, konyharuha és Vadna 2020. feliratú pálinkás pohár volt. Közben az elnökhelyettes asszony minden résztvevő párnak illatos levendulás-zacskót adott ajándékba Vadna 2020 felirattal.

Péntek este ismét közös étkezés volt. A horgászmestereknek olyan sok halat sikerült fogniuk a két nap alatt, hogy abból vendégül tudták látni a – sülthalat szerető – kempinges társakat. A halakat lelkes hölgyek megtisztogatták, Barna Bandi beirdalta és Tóth Csabáék paprikás lisztben megsütötték. Nagyon finom volt, ezúton is köszönet a horgászatért Jolikának és Bandinak.

Szombaton buszos kirándulásra indultunk, hogy megnézzük a Miskolc belvárosától mintegy 8 kilométerre, a Bükk hegység lábánál, gyönyörű természeti környezetben található Diósgyőri várat, amelyet rangos hely illet meg Magyarország műemlékei között. Korhű ruhába öltözött kedves idegenvezetőnktől megtudtuk, hogy e vár helyén már a honfoglalás korában is állt egy földvár, amit a tatárjárás idejében pusztíthattak el. A mai gótikus vár a tatárjárás után épült. Az épület fénykora Nagy Lajos király uralkodásának idejére, a 14. századra esik. Lovagterme a legnagyobb volt Európában. Később a vár a magyar királynék jegyajándéka, vidéki rezidenciája volt – erről kapta ma is használatos elnevezését: a királynék vára – egészen a török időkig. A 17. század végére már lakhatatlanná vált, állapota egyre jobban leromlott. Régészeti feltárása az 1960-as években kezdődött meg. A 2010-es évek elején a várat elkezdték visszaépíteni eredeti állapotába, a helyreállított helyiségeket korhű bútorokkal rendezték be. Megnéztük – többek között – a reneszánsz királynéi termeket, a hálótermet, fürdő helyiséget, a királyi kápolnát és a lovagtermet.

A vár látogatása után betértünk a mellette lévő parkba, amelyet a miskolciak tündérkertként emlegetnek. Ezt a parkot ligetek, virágok, kellemes kanyargós utak, kis tavacskák, szobrok és gyönyörű pázsit díszíti. Látható ott a parkban egy múlt századeleji hangulatot idéző körhinta is. Megtudtuk, hogy ezt egy magánszemély építette az egykor elhanyagolt területen. Kávéztunk, fagyiztunk a kellemes környezetben, majd indultunk vissza a kempingünkbe és kíváncsian vártuk, mi lesz a beigért meglepetés ebéd.

A kempingben ínycsiklandó illatok fogadtak. Sült már a csirkeszárny, amely előbb kukoricalisztes tojásos masszába lett megforgatva, majd panírozva kukoricapehellyel. A 200 csirkeszárny sütése elég sok időt vett igénybe, de türelmesen kivártuk. Kaptunk hozzá káposztasalátát, ill. barbecue szószt. Nagyon finom és különleges étel volt. Befaltunk mindent, még a repetát is. Jóllakott a társaság! Meg sem tudjuk igazán köszönni Csabáéknak azt a kedves, aranyos figyelmességet, amivel az ilyen különleges, meglepetés kajákat csinálják, nagyon lelkesen mosolyogva, fáradhatatlanul.

A továbbiakban is élveztük a csodálatos helyszín nyújtotta lehetőségeket. Fürödtünk a nagyon tiszta, kellemes vizű tóban, sétáltunk a tó körül, gyönyörködtünk a természet szépségében, kipróbáltuk a sokféle fitnesz eszközt a tó túloldalán, olvastunk, beszélgettünk, és örültünk, hogy ezen a szép helyen kempingezhetünk. Vasárnap a többség haza indult, de szinte mindenki mondta, hogy ide jövőre is el szeretne jönni. Reméljük, hogy szerepelni fog a 2021. évi programok között. Köszönjük szépen ezt a remek szervezést és a folyamatos kényeztetést a klub vezetői részéről.

Legközelebb a Balatonnál találkozunk.

Katona Júlia

 

 

 

 

MHKK

Elnök:
Erdei János
Tel: +3630/9434770
E-mail: gazmester49@gmail.com
Elnökhelyettesek:
Burian Helena
Tel: +36/20/4687001
E-mail: hhelen@atlas.sk

Sívóné Cseh Katalin
Tel: +36 /70/ 222-3221
       +36/30/ 395-5365
E-mail:pcsehkati@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felügyelőbizottság

Elnöke:
Mozsolits Sándor
Tagok:
Szabó Csaba
Tamás András

 

 

 

 

 

 

Elérhetőségek

Postacím:
MHKK 4024 Debrecen Wesselényi u 43 fszt. 1
Székhely:
1108 Bp. Újhegyi út 7.

A Magyar Hagyományos Kemping Klub az alábbi elérhetőségeken fogadja az érdeklődéseket...

Központi E-mail cím: mhkk@mhkk.hu

 

 

 

 

 

Adó 1%

Adományok és adó 1% felajánláshoz
Adó számunk: 18261657-1-42

Bankszámla számunk:
OTP Bank 11714013-20003256
További infó itt

 

 

 

 

Tárhelyszolgáltató: TeraHost Kft. | 2220 Vecsés, Kinizsi utca 73. | +36 30 690 9394 | info@teratarhely.hu | teratarhely.hu
Weboldalkészítés: Debreceni weboldal készítő szakember