VIII. Márton Napi találkozó Kerekdombon
2018.11.08 – 11.11

Varázslatosan szép időben rendezte meg az MHKK november közepén a hagyományos liba napi találkozóját. A remek program és a nagyszerű helyszín sok embert vonzott. Szerencsére a kemping területén bőven volt hely, kényelmesen el lehetett helyezkedni. Áramcsatlakozás is jutott mindenkinek. Kedves felszólítás volt röviddel az érkezés után, hogy válasszon mindenki magának dísztököt azért, hogy résztvevője legyen a szombat délutáni tökfaragó versenynek.

A liba-napi ünnep jelképeként a Szauna-ház felé vezető kerítés mellett egy gyönyörű nagy libát helyeztek el a szervezők. Nagy sikere volt ennek a kevés számú gyerek résztvevő körében, de néhány felnőtt is szívesen pásztorkodott mellette. Spárga került a liba egyik lábára, és a spárga másik végét fogva lehetett kísérgetni a jól megtermett jószágot. Megtudtuk, hogy lehet vásárolni 100 Ft-os tombolajegyeket, amelynek egyetlen nyereménye a liba.
A találkozó megnyitója péntek este volt a Szauna-ház nagytermében. Az egyénileg terített asztalokra kiosztották nagy tálcákon az előző nap megsütött libatepertőt, a libazsírt, a friss kenyeret és az összevágott lila-hagymát. Kaptunk hozzá forralt bort is, amely amellett, hogy kiválóan volt ízesítve, tudományos alapossággal is készült, ugyanis a hőmérsékletének folyamatos ellenőrzésével biztosították az ideális íz harmóniát.
A találkozót Erdei János elnök úr nyitotta meg. Köszöntötte a nagy számban megjelenteket, jó étvágyat jó szórakozást kívánt az estére vonatkozóan és kellemes kikapcsolódást a találkozó idejére. Már a vacsora fogyasztása közben elkezdődött a zene. Sörös Laci igazán tudta, hogyan kell táncba csalni a kempingeseket, akik szinte újra megfiatalodtak a zene és a mozgás hatására. Roptuk a táncot, ahogy szokás, egyénileg, csoportosan, gondtalanul nagy vidáman.
Szombaton öt órára kellett a tökfaragó verseny résztvevőinek pályamunkáikat a Szauna-házban egy asztalra tenni. A vezetőség előzetesen kijelölte a pártatlan háromtagú zsűrit, akik közül egyik sem volt a versenyben érintett. 27 tök lett kifaragva. Volt közük sárga és zöldes, kicsi, nagy és hatalmas. Kifaragva egyik aranyosabb, ötletesebb volt, mint a másik. A zsűrizés idejére mindegyik tökbe gyertya került, így még szebben néztek ki. A három első helyezett díjazásban részesült, de a többieknek is örömet okozott a részvétel.
Szombaton a Szauna-házban közös liba-vacsorával ünnepeltük a Márton napot. A vacsora hat órára volt meghirdetve. Az asztalokat az étterem dolgozói terítették meg 107 személy részére. Érkezéskor megkaptuk a fogadó pálinkát, majd elfoglaltuk helyünket. Vacsorázás előtt a kempingesekből alakult „művészeti csoport” előadta a Fazekas Mihály Ludas Matyi című elbeszélő költeményét. Szappanos Sándor alelnök úr volt a narrátor, így mi nézők jól tudtuk követni az eseményeket. Ludas Matyi a libával érkezett, Döbrögi uraság meg akarta venni a libáját, de csak fél áron. Emiatt vitára került sor és Matyi húzta rövidebbet, ugyanis az uraság 50 botütésre büntette. Matyi megfogadta, hogy ezt háromszor fogja visszaadni. Olasz ácsként, német doktorként, lovat áruló ál-Matyit felbérelve ez sikerült is neki. Az együtt érző közönség a botütéseknél kórusban kiabálta, hogy nagyobbat, nagyobbat.
Ez után került sor a tombolahúzásra, vagyis a liba kisorsolására. Behozták ismét a libát, aki ezt a megpróbáltatást már kissé nehezen viselte. Csapkodott, menekülni próbált, de nem volt esélye. Egy aranyos kisgyerek volt, aki kihúzta a nyerő számot. Nyert a 63-as sorszám. A szám gazdája tudta, hogy az övé ez a szám, de a lakójában hagyta a sorsjegyét. Vártunk, vártunk, amíg elmegy érte és bemutatja. Azután meglett a nyertes tombola szelvény, de átvenni a nyereményt nem kívánta. Árverés kezdődött. Végül 6000 Ft-ért gazdára talált a Márton napi liba.
A műsor után a vacsorázás következett. Nagy tálakban kihozták a liba levest. Bár bőségesen mérték ki a levest 4 és 6 személyes tálakba, volt lehetőség repetázásra. Második fogásként libacombot vörösborban párolt káposztával, hagymás tört burgonyával szolgáltak fel. Csodáltam a logisztikájukat, hogy minden adag megfelelő hőmérsékletű, finom, puha, gusztusos volt. A felszolgálást is viszonylag gyorsan bonyolították. Rutinosak, mondták, ugyanis velünk egy időben, az étteremben 200 fő részére készítették el ugyanezt az ételsort.
Vacsorázás alatt is már szólt a zene. Egy személyes zenekar szolgáltatta a zenét hasonló stílusban, mint ahogy előző nap azt Sörös Laci tette. Leugráltuk a vacsorát! Jól esett a tánc, boldog, mosolygós, szórakoztató este volt. Azt azért meg lehet jegyezni, hogy a helyiség akusztikája nagyon rossz, de a zenész közelében, ill. a táncolásra kijelölt területen jó volt a hangzás. Táncoltunk önfeledten, néha-néha pihenőkkel.
Szabad időnkben élvezetes volt pancsolni, lustálkodni, beszélgetni a fürdő ragyogóan tiszta vizű medencéiben. A Szauna-ház remek kínálatát, a szauna szeánszot sajnos nem tudtuk igénybe venni, mert a gyönyörű szauna-helyiségben ehhez legalább 20 vállalkozó kellett volna. Fájó szívvel erről lemondtunk, de ott volt egy ügyes kezű masszőr, aki rendelkezésünkre állt és fél vagy egy órás masszírozással kényeztette azokat, akik ezt igényelték.
Emlékezetes jó programon vettünk részt. Köszönet érte a szervezőknek. A következő találkozó ugyanitt, szilveszterkor lesz. A találkozón volt lehetőség befizetni a következő évi tagdíjat. Aki befizette, az megkapta a 2019. évi programokat tartalmazó naptárt.

Katona Júlia

 

 

 

 

MHKK

Elnök:
Erdei János
Tel: +3630/9434770
E-mail: gazmester49@gmail.com
Elnökhelyettesek:
Burian Helena
Tel: +36/20/4687001
E-mail: hhelen@atlas.sk

Sívóné Cseh Katalin
Tel: +36 /70/ 222-3221
       +36/30/ 395-5365
E-mail:pcsehkati@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felügyelőbizottság

Elnöke:
Mozsolits Sándor
Tagok:
Szabó Csaba
Tamás András

 

 

 

 

 

 

Elérhetőségek

Postacím:
MHKK 4024 Debrecen Wesselényi u 43 fszt. 1
Székhely:
1108 Bp. Újhegyi út 7.

A Magyar Hagyományos Kemping Klub az alábbi elérhetőségeken fogadja az érdeklődéseket...

Központi E-mail cím: mhkk@mhkk.hu

 

 

 

 

 

Adó 1%

Adományok és adó 1% felajánláshoz
Adó számunk: 18261657-1-42

Bankszámla számunk:
OTP Bank 11714013-20003256
További infó itt

 

 

 

 

Tárhelyszolgáltató: TeraHost Kft. | 2220 Vecsés, Kinizsi utca 73. | +36 30 690 9394 | info@teratarhely.hu | teratarhely.hu
Weboldalkészítés: Debreceni weboldal készítő szakember